20:00 / 21.05.2020.

Autor: Tema dana/IMS/HRT

Fabijančić-Križanić o izborima uz epidemiološke mjere

-

-

Foto: - / -

Pojasnila je da sada slijede kandidature - odluka stupa na snagu 2. lipnja, a od 3. lipnja kreću rokovi. Izborni sudionici, dodaje, imaju rok od 24 dana u kojemu moraju dostaviti kandidature.
Došlo je do nekog šuma u komunikaciji. DIP je tražio od HZJZ-a koji su to okviri u kojima bi se određene etape i određeni izborni procesi u ovim epidemiološkim uvjetima mogli odvijati, rekla je u Temi dana Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica DIP-a.

Naime, zbog epidemije izazvane koronavirusom, parlamentarni izbori će se održati u posebnim uvjetima. Svi, pa i osobe u samoizolaciji, moći će ostvariti biračko pravo. Mnogo je još tehničkih nepoznanica. Državno izborno povjerenstvo čeka upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a Zavod čeka zahtjeve DIP-a.

Fabijančić-Križanić pretpostavlja da do ravnatelja nije došla pisana korespondencija, ne vjeruje da će biti nekih problema i komunikacija se nastavlja.

Kazala je kako DIP izbore mora provesti u skladu s Ustavom i Zakonom, a s obzirom na specifičnu situaciju, vjeruje da će postojati određeni epidemiološki uvjeti.

- DIP će to rješavati korak po korak. Nitko ne može predvidjeti kakva će biti epidemiološka situacija za 8, dana, 15, dana ili za mjesec i pol, rekla je.

Pojasnila je kako sada slijede kandidature - odluka stupa na snagu 2. lipnja, a od 3. lipnja kreću rokovi. Izborni sudionici, dodaje, imaju rok od 24 dana u kojemu moraju dostaviti kandidature.

- To je taj prvi korak za koji mi tražimo koje preporuke HZJZ-a i epidemiološke uvjete. Na osnovu toga što dobijemo od HZJZ-a, DIP će donijeti upute kako se ponašati u tom izbornom procesu, rekla je.

Odgovarajući na pitanje što je sa skupovima - kako će se oni moći održavati, budući da je još uvijek ograničen broj okupljanja, Fabijančić-Križanić kaže kako to nije u nadležnosti DIP-a. Od HZJZ-a su i za to tražili informacije i njihove preporuke će objaviti na web stranici.

- Organizatori tih okupljanja su ti koji moraju voditi računa o poštivanju epidemioloških uvjeta, dodala je.

Govorila je i o tome na koji način će glasovati ljudi u samoizolaciji. Kaže da u uputama propisuju koji su to slučajevi kada birači ne mogu sami doći na biračko mjesto, a samoizolacija također ulazi u tu skupinu i članovi biračkog odbora će otići do birača.

Na pitanje hoće li na dan izbora biti obavezne maske ili  rukavice, rekla je kako je još rano govoriti o tome jer nitko ne zna kakva će biti epidemiološka situacija 5. srpnja.

- Ono što je najbitnije je da je DIP poduzeo sve korake i ima dovoljno zaštitnih sredstava i za rigorozne epidemiološke uvjete i relaksirajuće, dodala je.

Naglasila je kako će u drugoj polovici tjedna prije izbora dati upute o uvjetima na biračkim mjestima.

Političke stranke, rekla je, ne moraju prikupljati potpise, a manjinske liste moraju skupiti najmanje 100 potpisa. Neovisne liste, dodaje, moraju prikupiti najmanje 500 potpisa. Ako na listama nema dovoljan broj žena, a treba ih biti najmanje 40%, to je prekršaj i DIP o tome podnosi prijavu Državnom odvjetništvu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!