18:08 / 24.08.2018.

Autor: HRT

Fabris Peruško traži smjene direktora u Agrokoru

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izvanredni povjerenik Agrokora Frabris Peruško traži smjene direktora u koncernu.
Nakon novih otkrića u slučaju "Hotmail"  Živi zid prijavio je premijera Plenkovića i ministra Marića Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, a protiv bivše ministrice Martine Dalić podnio je kaznenu prijavu. U SDP-u su ustvrdili da su članovi Vlade lagali javnosti, i zahtijevaju ostavku premijera.

U isto vrijeme izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško traži smjene direktora u koncernu.

Izvanredni povjerenik Peruško traži odlazak prvog čovjeka Jamnice - Mislava Galića, jer smatra da tvrtku ne može voditi čovjek osumnjičen za loše poslovanje, te menadžera Mercatora zbog nesavjesnog poslovanja tijekom njegova mandata u Tisku.

Prijave zbog iskaza

Nakon novih otkrića u slučaju "Hotmail" Živi zid prijavio je premijera Andreja Plenkovića i ministra Zdravka Marića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, a protiv bivše ministrice Martine Dalić podnio je kaznenu prijavu. U SDP-u su ustvrdili da su članovi Vlade lagali javnosti i zahtijevaju ostavku premijera.

Iskaz Martine Dalić i ostalih sudionika takozvane afere "Hotmail" bio je povod Živom zidu za prijavu premijera i ministra Marića zbog političke, a bivše potpredsjednice i zbog kaznene odgovornosti. "Premijer je lagao, obmanjivao je javnost. Sve je od samog početka pokušao zataškati sa svim svojim ministrima. Međutim, malo po malo pojedini elementi te slagalice se slažu. Već i tada je sve bilo skandalozno i sramotno, teški sukob interesa i teška korupcija. Sada situacija ključa, a još to nije sve", kazao je Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Za vladajuće ne ključa ništa, priča o Agrokoru je završena. "Vlada se u slučaju Agrokor našla pred krizom pred kojom se nije našla niti jedna Vlada, ne samo u Hrvatskoj već po razmjeru tog problema i šire - i tu je trebalo naći rješenje. Našlo se rješenje tako da se djelovalo brzo, učinkovito, pravovremeno i rješenje kojim nije oštećen državni proračun", kaže Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Koalicija daje potporu

Potpora koalicijskog partnera nije upitna. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak kaže da je došlo do kvalitetne nagodbe, a politička cijena za nedovoljnu transparentnost plaćena je u ostavci Martine Dalić. "Sada se oko Agrokora trebamo početi baviti - što će biti s radnicima u Agrokoru i vezanim tvrtkama sutra", rekao je.

Šef SDP-a Davor Bernardić zbog najnovijih informacija od ove Vlade očekuje ostavke. Inzistirat će na prijevremenim izborima. "Da je ovo od početka organizirana akcija kojoj je cilj upravo izvlačenje preko 500 milijuna kuna iz samog procesa restrukturiranja, pokušaja restrukturiranja odnosno nagodbe u Agrokoru. Plenković ne samo da je sve znao i lagao, on je bio vođa operacije", poručuje Bernardić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!