08:46 / 21.10.2019.

Autor: HRT

Fakulteti će štrajkati u četvrtak

-

-

Foto: - / -

Svaki tjedan jedan dan bit ćemo u štrajku, najavio je Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja.
Pokušaj mirenja Vlade i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja jutros je  propao, a fakulteti u četvrtak kreću sa štrajkom.

Ministar rada Josip Aladrović kazao je nakon sastanka kako ono što su sindikati tražili Vladi nije prihvatljivo dok je sindikalist Igor Radeka ustvrdio kako im na sastanku "nije ponuđeno doslovno ništa".

- Ne možemo razgovarati o onome što se događalo na sastanku. Međutim, ono što su sindikati tražili nama nije prihvatljivo. Ovdje ne govorimo o kolektivnom pregovaranju, nego o jednostranom zahtjevu od strane sindikata na koji mi, s obzirom da smo razložili plan dizanja plaća u narednom razdoblju, ne možemo pristati i mirenje je završilo tako da nismo postigli dogovor,  ustvrdio je resorni ministar Aladrović.

Štrajk, najavio je Radeka nakon jutrošnjeg sastanka, počinje u četvrtak.

- Svaki tjedan najmanje ćemo jedan dan biti u štrajku. Pozivamo nenastavno i nastavno osoblje, pozivamo sve zaposlene da se pridruže štrajku, rekao je Radeka koji je uvjeren da će cijeli sustav biti u štrajku.

Još prošlog tjedna sindikat je najavio za četvrtak jednodnevni štrajk. Traže povećanje plaća dijelu članova s najnižim plaćama, a kako bi se otklonile razlika između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi.

Ministrica Blaženka Divjak je rekla kako će u četvrtak očito biti neki oblik štrajka na fakultetima. - Moramo shvatiti da su to dva različita sustava, dva različita zahtjeva, dva različita traženja. Moramo znati da i tamo određene strukture, lošije su pozicionirane i vezane uz koeficijente kakvi su u predtercijarnom obrazovanju.  Visoko obrazovanje je u procesu reforme a da zaostatak u koeficijentima treba stvarno argumentirati. Treba raspraviti i dogovoriti dijalog. Visoko obrazovanje trenutno nema značajnijih reformskih procesa. Dijalog treba biti otvoren i prema jednima i drugima, zaključuje Divjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!