22:21 / 20.07.2018.

Autor: HRT

Faletar: Umjesto otkaza za 150 ljudi, mogli bi ih 200 zaposliti

-

-

Foto: - / -

Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, kazao je da se dugo godina nije radilo puno, ni strateški, ni dobro.
Potpisani su novi ugovori za razvojne projekte za pet slavonskih županija. Radu se o novim vrijednim ulaganjima za istočni dio države, koji i dalje vapi za poslom i pomoći.

Božo Galić
, župan Vukovarsko-srijemske županije, kazao je da su danas potpisani ugovori veliki iskorak.

Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, kazao je da se dugo godina nije radilo puno, ni strateški,  ni dobro. Najveći udarac čitavoj Slavoniji, Baranji i Srijemu dala je ona podjela na dvije statističke regije kada smo mi pali u statističku regiju s gradom Zagrebom. To nam je diglo prosjek, pa nismo bili u mogućnosti određene projekte realizirati, kazao je. 

Ministrica se jako puno trudi da postojeće europske fondove prilagodi našim potrebama. To je rezultiralo ovim razvojnim sporazumom za Slavoniju, Baranju i Srijem. Konkretno je to za Osječko-baranjsku županiju više od 100 milijuna kuna u šest projekata, rekao je Anušić. Podsjetio je i na projekt koji nije bio u okviru u razvojnom sporazumu - realizacija regionalnog centra za gospodarenje otpadom, od 15 milijuna kuna. Kazao je i da taj projekt obuhvaća i Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju te da će vrijediti oko 200 milijuna kuna kada bude u potpunosti završen.

Josip Faletar, predsjednik Uprave Spačve, zahvalio se ministarstvu gospodarstva i ministarstvu regionalnog razvoja na dodijeljenim sredstvima. Govoreći o projektu "Razvoj novih inovativnih vrata od slavonske hrastovine. kazao je da je vrijednost toga 45 milijuna kuna. Priznati troškovi su 30 mil. kn, a bespovratna sredstva 20 mil. 

Ove godine smo ugovorili 10% manje sirovine nego lani, bez obzira što izvozimo u više od 30 država. Obratili smo se mnogima, ali nije bilo sluha za nas. Ako se nastavi ovako, do kraja godine morat ćemo otpustiti 150 radnika, a mogli bi prema kapacitetu i tržištu koje imamo zaposliti preko 200, izjavio je između ostalog Faletar i dodao da nakon današnjeg Savjeta za Slavoniju smatra kako bi za njihove probleme moglo sada biti sluha te da će se riješiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!