Fantomska škola, gradi se pred svake izbore!

18.02.2021.

21:43

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HRT

Više od pola stoljeća stanovnici zagrebačkih naselja Trnava i Čulinec slušaju ista obećanja. Ondje živi 10 tisuća ljudi, gotovo kao u primjerice Krapini ili Gospiću, ali još nemaju svoju školu. Unatoč utrošenim milijunima, 700 učenika mora u okolne škole - jer na mjestu obećane i dalje stoji - livada.

O izgradnji osnovne škole stanari Čulinca i Trnave slušaju toliko dugo da je već, kažu, postala mit. Slučajno ili ne, o školi se uvijek ponovno govori uoči izbora.

- Od 2005., 2009., 2013., 2017,. danas je 2021. godina i točno u tim godinama počinje se graditi škola u Čulincu, kaže Mario Kolar, stanovnik naselja Čulinec.

Najbliže izgradnji i realizaciji bila je 2006. godine kada je Grad Zagreb sklopio ugovor o izradi projekta s tvrtkom K.A.T. d.o.o. iz Zagreba. Projekt vrijedan više od 3 i pol milijuna kuna stao je jer nije dobio lokacijsku dozvolu. 

- Moja supruga je tada bila trudna s prvim djetetom, dijete je već sada u osmom razredu i ne ide naravno ovdje u školu, priča Petar Lončar.

Lokacijska dozvola nije dobivena jer je zatražena kraj parcele do koje nije bilo pristupa.

- Sukladno Ugovoru izrađen je idejni projekt temeljem kojeg je predan zahtjev za ishođenje lokacijske dozvole. Predmetni zahtjev potom je odbijen, između ostalog, zbog nemogućnosti priključenja građevne čestice na prometnu površinu, izjavio je Gradski ured za prostorno uređenje.

Zemljište na kojem se planira graditi i dalje je u privatnom vlasništvu. Već se dvaput krčilo, posljednji put 2017., kada je potrošeno 113 tisuća kuna. Sa stanarima nitko nije kontaktirao.

- Imam tu zemlju i još do danas, a u 5 mjesecu su izbori, nisam dobio poziv da se dogovorimo, kaže Stjepan Šarenić.

Prema gruboj procjeni stanara do sada je potrošeno više od 5 milijuna kuna. Livada je i dalje tu, ali izgrađena je sporna prometnica.

- Da se radi o u istinu neozbiljnom poslu najbolje pokazuje i ove oznake na prometnici na kojima piše škola i koje su tu već više od godinu dana, kaže Josip Gavranović.

Hoće li 2021. biti sretna za 700 školaraca u Trnavi i Čulincu? Grad poručuje da hoće - jer za jesen najavljuju početak radova. Obećanje koje su stanari toliko puta već čuli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!