Favorizira li novi Zakon o proračunu velike gradove?

30.11.2021.

18:05

Autor: HRT/Dnevnik

Saborski Odbor za financije i državni proračun

Saborski Odbor za financije i državni proračun

Foto: Dnevnik / HTV

Saborski Odbor za financije i državni proračun raspravljao je o prijedlogu novog Zakona o proračunu, kojim se donosi niz prednosti. Odnose se na transparentnost te financiranje izvanproračunskih korisnika i lokalne samouprave. Zakon su pohvalili i članovi oporbe, ali su zabrinuti hoće li se, kao i dosad, favorizirati velike gradove, poput Zagreba.


- Uvode se jasnija pravila za prerapodjele financijskih sredstava, ovisno o izvorima financiranja te veća fleksibilnost za provedbu EU projekata, dorađuje se odredba o zaduživanju jedinica lokalne i regionalne samouprave, kazao je na sjednici Odbora glavni državni rizničar Ministarstva financija Ante Matijević

- Činjenica je da gradonačelnik grada Zagreba svaki put kada dođe u Banske dvore dobije beskamatnu pozajmicu od 100, 200 ili 300 milijuna, i lijepo je da se pomaže našem glavnom gradu, ali čini mi se da opet im idemo malo na ruku, smatra Vesna Vućemilović (Hrvatski suverenisti).

Matijević je odgovorio kako su pravila bila ista za sve jedinice, i svatko je imao po istim pravilima mogućnost da se prijavi. Tako je bilo i sa Zagrebom, i ta su sredstva odobrena, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!