Fenomen zvan Kolakušić: Eurozastupnik koji želi biti i predsjednik i premijer

27.05.2019.

10:13

Autor: M.Š./P.F./HRT

default error photo
Dan nakon izbora za Europski parlament uzbudljivo je na političkoj sceni.
Najveće iznenađenje izbora je nezavisna lista Mislava Kolakušića. Nakon što je osvojio mandat za Europski parlament, danas se obratio medijima. Rekao je da ide u Bruxelles te najavio da će paralelno voditi kampanju za predsjedničke izbore. Ušao je u ring i odmah osvojio meč. Mislav Kolakušić svoj uspjeh sinoć nije slavio - želio je biti s obitelji. No ambicije Kolakušića nisu Europski parlament - želi biti hrvatski predsjednik, a potom i premijer.

- HDZ-u i SDP-u najviše mandata, Kolakušić iznenađenje izbora
- "Kolakušić nema političke kulture"
- Marcelić o Kolakušiću: Priča o antikorupciji ima politički potencijal
- Tomašić ponovno osvojila najviše glasova
- Analitičari o rezultatima izbora u Hrvatskoj 


Kolakušić ide u Bruxelles i paralelno će voditi kampanju za predsjedničke izbore

Bivši sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, koji je napravio veliko iznenađenje te osvojio mandat u Europskom parlamentu, napokon se obratio javnosti. Održao je konferenciju za novinare ispred Muzeja suvremene umjetnosti, nakon što se u nedjelju nije oglasio u medijima.

- Prvenstveno bih htio zahvaliti svojoj obitelji, najužem krugu suradnika, tisućama volontera koji su radili. Hrvatska se može mijenjati isključivo izlaskom na izbore. Nema drugog načina. Hrvatska se ne može mijenjati niti u Europskom parlamentu niti drugdje, već isključivo u Hrvatskom saboru. Na moju veliku žalost, velik broj građana, 70 posto, ponovno je odlučio reći mene ne zanima hoće li moje dijete imati radno mjesto. Hoće li moje dijete ili unuk morati napustiti RH. Odlučili su ostati kod kuće ili raditi nešto drugo. Što smo dobili? Dobili smo da je 10 posto glasova ostvarilo više od 70 posto mandata. Stranka na vlasti koja se zove HDZSDP ostvarila je osam od 11 mandata. Tko je to omogućio? Oni koji su ostali kod kuće i smatraju da ne moraju vršiti svoju građansku dužnost da bi poslije mogli kukati. Bez građanske odgovornosti nema građanskog društva. Mi to možemo. Izašlo je pet posto više građana. 

Kolakušić je poručio da mu ulaskom u Europski parlament ne prestaju ambicije. Štoviše, najavljuje pohod na Pantovčak, a zatim i na Markov trg. - Ja ću se kandidirati na predsjedničkim izborima. Građani, morate izaći i morate biti na izborima. Ne smijete dopustiti da manjina vlada. I to takva manjina. Građani, morate se osvijestiti. Pokazali smo da nas ima i da možemo. Nismo imali prostor u medijima, koristili smo se samo društvenim mrežama i Google reklamama. Sada nam dajte prostor da građani čuju poruke koje imamo, rekao je Kolakušić.Na opasku novinarke da su najavljivali dva ili tri mandata, a osvojili samo jedan, Kolakušić kaže sljedeće.

- Djelomično smo zadovoljni rezultatima. Više od 100 tisuća glasova otišlo je u vjetar. Ovo je bila visoko personalizirana kampanja. Sve što obećajem, ja ću osobno ostvariti. Mi ovako prije svakih izbora imamo obećanja i programe koje nitko ne provede. Tko je odgovoran? Nitko. Ja ću biti odgovoran.

Potvrdio je da ide u Europski parlament, da će biti na sjednicama.

- Moji uredi će napraviti pripremu. Imamo velike ljetne i zimske praznike, kao što su naviknuti saborski zastupnici. Čim odemo u Bruxelles, krećemo i s pripremom za predsjedničke izbore. Kaže da neće biti dio ni jedne političke grupacije u Bruxellesu, već da će biti nezavisni. Dodaje da ima ambiciju postati prvo predsjednik, a zatim doći i do premijerske pozicije.

- Ključ je da barem 70 posto ljudi izađe na izbore. Bez toga nema promjene, zaključio je Mislav Kolakušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!