Fenska bura - disanje "na škrge" još nekoliko dana

15.08.2021.

07:00

Autor: Hrvoje Gunjača/Ana Štrelov/Dnevnik/P.F./HRT

Tanja Renko o vrućinama

Tanja Renko o vrućinama

Foto: Dnevnik / HRT

Globalno najtopliji srpanj u povijesti mjerenja, zamijenio je ništa hladniji kolovoz. Temperature diljem Hrvatske približavaju se 40°C. Vrhunac toplinskog vala najavljen je za ponedjeljak, s najvišim vrijednostima na kninskom području. A do spasonosnog osvježenja dijeli nas još jedan dan.

U Kninu: isijavaju i zemlja i zrak. I tako već danima.

- Nije nimalo ugodno, strašno mi smeta vrućina. Stvarno što je ove godine, ne sjećam se da je ovako dugo trajao ovi toplinski val, smatra Mate iz Knina.

Teško se diše i noću. Ne pomaže ni bura, kad puše preko usijane zemlje.

- Pojam fenske bure koristi se upravo za slabu do umjerenu buru, koja puše u stabilnim ljetnim situacijama. Ona kada puše i zrak kada se spušta niz padinu, on se dodatno isušuje. Tim isušivanjem onda se i sama temperatura zraka podiže, objašnjava meteorologinja Tanja Renko.

Nema hlada do - stoljetne krošnje. Znaju to i četveronožni Kninjani. Rijetki su avanturisti na podnevnom suncu.

- Došli smo ovamo vlakom samo na dva sata, malo prošetati. A onda se vraćamo natrag na more, u Brodaricu, kažu Martin i Anita, gosti iz Nizozemske.

Spustila se i ekipa HRT-a do tog jadranskog hladilišta, nadomak Šibeniku. Nakon kninske pustoši - prava košnica.

- Imamo sreću što imamo ovo Jadransko more ovdje svi iz regije. Zaista smo našli spas ovdje i ovdje nam je prelijepo, naveo je Miladin, gost iz BiH.

No sunca se valja kloniti, zbog zdravlja. U šibenskoj hitnoj pomoći samo su u kolovozu primili - više od tisuću poziva za pomoć.

- Kad se usporedi prošli i pretprošli mjesec, došlo je do povećanja broja intervencija. I dakako da vrućine utječu na to. Učestale su sinkope, vrtoglavice, problemi s tlakom, rekla je liječnica šibenske hitne pomoći Antonija Gojanović.

Još će se nekoliko dana i noći disati - na škrge.

- U utorak nam stiže izraženija promjena vremena s kojom će se temperature čak, mogli bismo reći - i značajnije sniziti za desetak stupnjeva u unutrašnjosti. No to osvježenje stići će u dijelove Dalmacije tek u srijedu, kaže meteorologinja Tanja Renko.

Dotad - slušajte savjete liječnika: izbjegavanje sunca u najtoplije doba dana, mnogo tekućine i - hlad!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!