FER obilježava svoj dan, novi dekan predstavio viziju fakulteta

25.11.2022.

13:54

Autor: Vijesti/IMS/HRT/Hina

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva obilježava svoj dan

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva obilježava svoj dan

Foto: Vijesti / HRT

Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu obilježen je u petak uz pozdravne govore dužnosnika koji su poticali tu vodeću hrvatsku obrazovnu i istraživačku instituciju na jače povezivanje s gospodarstvom i doprinos razvoju Hrvatske.

Novoizabrani dekan Vedran Bilas predstavio je FER kao vodeću hrvatsku obrazovnu i istraživačku institucije u području elektrotehnike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija te računarstva, koja pored 700 djelatnika okuplja zajednicu od 4000 studenata na svim razinama studija.

- FER svake godine izaziva dvostruko veći interes među najboljim maturantima, ali ih ne može više upisati zbog nedovoljno prostora kojim raspolaže, upozorio je Bilas.

Ti su mladi ljudi motivirani upisati FER jer su im s njegovom diplomom otvorena vrata najprestižnijih svjetskih kompanija, ali Fakultet se trudi da oni ostanu u Hrvatskoj.

Bilas je istaknuo da je FER integriran u europski istraživački prostor, ima profesore koji su među dva posto najcitiranijih u svijetu, te veliki broj zajedničkih programa s industrijom.

- Spremni smo na iskorak, koji naše Sveučilište i Grad Zagreb dugo očekuju, ka digitalnoj transformaciji društva, a za to trebamo pomoć države u žurnoj obnovi infrastrukture i novi inovacijski kampus na Borongaju, kazao je.

- Želimo izvrsnost i budućnost koju osjećamo na FER-u prenijeti na cijelu Hrvatsku i kao inženjeri nudimo realna rešenja, poručio je Bilas.

Novi prostor kampusa Borongaj središnja lokacija za suradnju s gospodarstvom

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Stjepan Lakušić istaknuo je kako je FER veliki fakultet po nizu kriterija, među kojima su i odluke koje idu u smjeru modernog sveučilišta, a to su novi proizvodi, inovacije i transfer tehnologije na druga zahtjevna tržišta.

Veliki broj uzvanika iz poduzeća koji nazoče svečanosti svjedočanstvo su dobrih nastavnih programa FER-a, jedino tako doznaju se informacije što tržite rada traži, kazao je Lakušić i najveću pažnju usmjerio na stvaranje preduvjeta za novi prostor kampusa Borongaj, koji će u dogledno vrijeme biti središnja lokacija Sveučilišta za suradnju s gospodarstvom.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević FER-ovcima je čestitao dan te izrazio zahvalnost na brojnim projektima, ne samo znanstveno-istraživačkima, već i na onima koje provode u gradskim školama u suradnji s udrugama civilnog društva diljem Zagreba, ali i Hrvatske, a kojim, kako je rekao, razvijaju matematičku, digitalnu, medijsku i znanstvenu pismenost učenika.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da njegovo ministarstvo veliku pozornost poklanja znanstvenoj izvrsnosti i suradnji s gospodarstvom.

Tako je u okviru financiranja iz europskih fondova objavilo devet natječaja za istraživanje i inovacije, unutar koji je zaključeno više od 900 ugovora vrijednosti preko sedam milijardi kuna, s bespovratnim udjelom od 3,7 milijardi.

Među njima su 63 projekta u kojima je FER partner, što govori da je njegovo znanje prepoznato u poslovnom svijetu, kazao je Filipović i dodao su FER-u vrata ministarstva uvijek otvorena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!