15:42 / 04.11.2018.

Autor: V.K./HRT

Ferić: Iz socijalizma smo, kao nematerijalno dobro, naslijedili korupciju

-

-

Foto: - / -

Gost emisije „Nedjeljom u 2“, bio je pisac Zoran Ferić, a razgovaralo se o tome, kako je ušao pa izašao iz obvezne lektire, kakav je položaj pisca u Hrvatskoj, te o aktualnim društvenim događajima.
Gost emisije „Nedjeljom u 2“, bio je pisac Zoran Ferić, predsjednik Hrvatskog društva pisaca, a razgovaralo se o tome, kako je ušao pa izašao iz obvezne lektire, kakav je položaj pisca u Hrvatskoj, te o aktualnim društvenim događajima.

„U Hrvatskoj postoji kriza svijesti o tome da se treba učiniti nešto za javnu stvar, zato sam odlučio da ja učinim nešto za javnu stvar“, rekao je Ferić.

„Društvo koje postaje sve netolerantnije, društvo u kojemu su intelektualci podijeljeni u tabore, vrlo je opasno. Snažan je utjecaj katoličkih intelektualaca kojima se kao neprijatelj pokazuje sekularna država", govori Ferić i napominje kako „s ovim tipom angažmana, gdje škola treba postati ideološki jako mjesto, koje je protiv sekularne države, jasno se pokazuje potreba da se javimo mi koji ne mislimo tako“.

Ferić napominje kako je „u ovoj zemlji  sve ispremreženo raznim interesima. U Hrvatskoj još dok je bila u Jugoslaviji, posao se dobivao preko veze, mito je bilo gotovo normalna stvar. Mi smo iz socijalizma, kao nematerijalno dobro, naslijedili korupciju, ali smo je debelo usavršili."

„Podnošljiva mjera nacionalizma je sadržana u paroli “tuđe nećemo, svoje ne damo. Problem s nacionalizmom je negiranje drugih“, naglasio je Ferić.

„Djeca u Hrvatskoj ne čitaju, meni je to teško. Oni ne čitaju zato što su to slova, a ne slike“, rekao je Ferić.

„Tema pedofilije treba biti predočena djeci srednjoškolskog uzrasta, zato što oni o tome ne znaju ništa. Mladim ljudima nakon 15. godine treba govoriti o svemu, ali na pravi način i pravom metodom, a ne metodom progona, anateme ili lomače, što se sada radi“, naglasio je Ferić.

Za kraj, Ferić je rekao kako piše autobiografski roman koji počinje od djeda, a završava s očevom smrću i biti će objavljen prije ljeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!