10:47 / 12.04.2018.

Autor: D.P./Hina

FH: Stanje demokracije u Hrvatskoj najlošije u zadnjem desetljeću

foto: Twitter (@freedomhouse)

foto: Twitter (@freedomhouse)

Foto: - / -

U izvješću za Hrvatsku posebno se ističe pad ocjene u kategoriji demokratskog upravljanja na nacionalnoj razini što se pripisuje slučaju Agrokor.
Stanje demokracije u Hrvatskoj najlošije je u zadnjem desetljeću zbog deficita u demokratskom upravljanju, kaže se u najnovijem godišnjem izvješću američke nevladine organizacije Freedom House o razvoju demokracije u 29 tranzicijskih zemalja.

Američka nevladina organizacija Freedom House, koja se bavi istraživanjem i podupiranjem demokracije, slobode i ljudskih prava u svijetu, objavila je svoje redovito godišnje izvješće Zemlje u tranziciji koje govori o stanju demokracije u 29 postkomunističkih država u Europi i Aziji. Države se u istraživanju Freedom Housea ocjenjuju u sedam kategorija: izborni proces, civilno društvo, neovisnost medija, nacionalna demokratska vladavina, lokalna demokratska vladavina, zakonodavstvo i neovisnost sudstva i korupcija. Najbolja ocjena je jedan, a najlošija sedam.

Države su na osnovu dobivenih ocjena svrstane u pet kategorija: učvršćene demokracije, poluučvršćene demokracije, tranzicijske vlade ili hibridni režimi, poluučvršćeni autoritarni režimi i učvršćeni autoritarni režimi. Hrvatska je dobila ukupnu ocjenu 3,75 što je njezin najlošiji rezultat od 2009. godine i pripada kategoriji poluučvršćenih demokracija.

U izvješću za Hrvatsku posebno se ističe pad ocjene u kategoriji demokratskog upravljanja na nacionalnoj razini (s 3,50 na 3,75) što se pripisuje slučaju Agrokor i načinu na koji su vlasti rješavale taj problem. Po FH-u, slučaj Agrokora otkrio je duboku disfunkcionalnost u odnosima političke elite i poslovnih interesa i povećao sistemski rizik za regionalnu ekonomiju. Dodaje se i kako u Hrvatskoj jačaju "neliberalne skupine" koje hrvatska vlada i predsjednica toleriraju ili čak podržavaju. U ostalih šest kategorija Hrvatska stagnira.

Najbolje je općenito ocijenjen sektor civilnog društva (isto kao i prošle godine 2,75), gdje FH spominje "živu" 2017. godinu. Navodi se kako je vlada pod pritiskom desničarskih skupina i Katoličke Crkve neodlučna u provedbi reforme obrazovanja, spominju se problemi u provedbi prava žena i prava LGBT skupina, iskazuje se zabrinutost krajnje desnim tendencijama nekih skupina i slučaj postavljanja HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu. Kao pozitivno se navodi mirnija proslava godišnjice Oluje u Kninu, koju FH inače ocjenjuje "visoko nabijenim političkim događajem". 

Hrvatska nije napredovala ni po pitanju slobode medija (ocjena je ostala na 4,25). U izbornom procesu Hrvatska je ocjenjena trojkom, demokratsko upravljanje na lokalnoj razini ostalo je na 3,75, a stanje korupcije na 4,25. Općenito najlošiju ocjenu opet je dobilo pravosuđe i njegova neovisnost - 4,50. Za to su "zaslužni" politiziranost Državnog sudbenog vijeća (DSV), tijela koje imenuje suce, i suđenja poput onoga Tomislavu Horvatinčiću, piše FH.

Ove godine, drugu godinu zaredom, FH među tranzicijskim zemljama bilježi više država s učvršćenim autoritarnim režimom nego učvršćenih demokracija. Učvršćene demokracije su tri baltičke države - Estonija (ocjena 1,82 - najbolja od svih u ovom izvješću), zatim Latvija (2,07), Slovenija (2,07), Češka (2,29), Litva (2,36), Slovačka (2,61) i Poljska (2,89). Polučvrste demokracije su, uz Hrvatsku, Bugarska (3,39), Rumunjska (3,46), Mađarska (3,71), Crna Gora (3,93) i Srbija (3,96).

Trećoj kategoriji pripadaju Makedonija, BiH (4,64), Albanija i Kosovo, te Moldavija, Ukrajina i Gruzija koje su dobile ocjene između četiri i pet. Armenija je poluučvršćeni autoritarni režim, a u posljednju kategoriju spadaju Rusija, Bjelorusija, Azerbajdžan, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgistan i Tadžikistan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!