Fibroza pluća kao posljedica COVID-a

13.11.2020.

12:10

Autor: D.M./HRT

default error photo
Fibrozu pluća prof. Alemka Markotić usporedila je s cirozom jetre.
- Utvrđivanje posljedica koje COVID-19 ostavlja na organizam je dugoročan proces i pratit će se godinama, kazala je prof. Alemka Markotić na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

- Primjećuje se da kod težih upala pluća dolazi do dvije reakcije. Jedna je da tkivo potpuno zacijeli s punom funkcijom. U nekim situacijama dolazi do značajnog oštećenja tkiva - kad upala u fazi izliječenja stvara dosta fibroznog tkiva. Takvo tkivo onda nema funkciju. Sitauacija tada ide prema fibrozi pluća što može kasnije biti ozbiljno stanje, upozorila je prof. Alemka Markotić.Fibrozu pluća usporedila je s cirozom jetre. Razmatra se kako se liječenje moduliralo i smirivala upala kortikosteroidima, koliko vremena i u kojoj dozi, kazala je Markotić. Naglasila je da teških posljedica pa i smrtnih ishoda ima i kod mladih zdravih ljudi te da svi moramo biti na oprezu. 

Inače u Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3056 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Aktivno je 16 746 slučajeva. Među njima je 1620 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 179 pacijenata. Preminule su 43 osobe. Najveći je to broj preminulih od početka pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!