08:38 / 02.11.2020.

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Fiket: Noćas serija potresa kod Paklenice

-

-

Foto: - / -

Imamo već šest, ako ne i više naknadnih potresa u Paklenici, krenula je jedna serija i to je očekivano, rekao je Fiket.
Potres koji je pogodio Tursku i Grčku nije iznenađenje, riječ je o području koje je trusno i gdje su takvi potresi, nažalost, uobičajeni, rekao je Tomislav Fiket.  Potres koji se jučer dogodio na području kod Paklenice ne može se direktno povezati s onim u Turskoj Grčkoj, ali to je zajednička Afrička ploča koja pritišće Euroazijsku ploču, rekao je seizmolog Tomislav Fiket u Studiju 4.

➡️ Zadarski župan: Potres nije uzrokovao ljudske žrtve ni veću štetu
➡️ Plenković: Vlada spremna pomoći Zadarskoj županiji

- To jest sve ista ploča ali da je turski potres trigerirao naš, nije. Imamo već šest, ako ne i više potresa u Paklenici, koji su se naknadno dogodili, krenula je jedna serija i to je očekivano, ali nadamo se ne tako intenzivna kao zagrebačka serija, rekao je Tomislav Fiket.

Koliko na razornost potresa ima utjecaj dubine epicentra, Fiket kaže što je žarište potresa bliže površini, to je energija koja se oslobađa u tom trenutku razornija za objekte na površini. Što je bliže površini to su posljedice veće.

Je li bilo za očekivati takav tsunami, podsjeća da je bio oglašen alarm za tsunami, iako ga neće svaki potres izazvati.

- Mora doći do dizanja ili spuštanja razine tla da bi se taj vodeni stupac pokrenuo odnosno da bi došlo do razlike u nivou mora, koji onda krene kao razorni val prema obali. U ovom je slučaju bilo najavljeno, što označi da su prema mehanizmu kolege zaključile da bi moglo biti tsunamija i bilo ga je, s tim da je to daleko od najrazornijih tsunamija u Mediteranu. Bilo je i puno gorih situacija početkom 20 stoljeća, 1908. koji je Messinu u Italiji gadno pogodio i bilo je oko 25 000 žrtava. Na Mediteranu nisu strani tsunamiji.

Aktivnost tla je u posljednje vrijeme jača, ali ljudi često zaborave na potrese, kaže Fiket.

- Znamo da se to može dogoditi, ali se nadamo da neće, nas su zadesili potresi pa to sad ozbiljnije doživljavamo.

Koliko je bitno trajanje potresa, Fiket kaže da što dulje traje trešnja objekta, veća je opasnost da će doći do popuštanja objekta, ali to nije bila magnituda koja je trebala rušiti novije zgrade u Turskoj.

Što se zagrebačkog područja tiče, ova je noć bila relativno mirna, ali bilo je potresa na području Paklenice. Najjači je bio 2,4 u 20 sati i 40 minuta, te jutros još jedan malo prije 6 sati oko 2 prema Richteru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!