Fiket: Očekujemo mnogo naknadnih udara, i jačih od 5 po Richteru

30.12.2020.

07:33

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

default error photo
Tijekom posljednja tri dana potresi se događaju svakih nekoliko minuta. Broj potresa je velik, rekao je seizmolog Tomislav Fiket.
Tijekom posljednja tri dana potresi se događaju svakih nekoliko minuta. Broj potresa je golem, rekao je seizmolog Tomislav Fiket u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. - Očekujemo mnogo naknadnih udara od kojih će neki prelaziti i 5 po Richteru. Svi ti potresi na načetim objektima mogu nanijeti veće štete ili ih srušiti, rekao je Tomislav Fiket.

➡️ Niz novih potresa zatresao Banovinu
➡️ Petrinja: "Nije dobro, evo trese, evo trese opet"
Znamo što se događa, ali, nažalost, ne znamo kada će se to dogoditi, i to je najveći problem. Jedna jedina bušotina koja je napravljena bila je na Sibiru gdje smo pogledali što je ispod naših nogu, rekao je.

Prvi potres koji je bio slab u odnosu na ovaj, osjetio se u Sarajevu, u Sloveniji. Laički rečeno, što je potres dublji, efekti su slabiji, što je bliže površini, efekti su razorniji. Da se dogodio negdje gdje je manje naseljeno, bio bi manje razoran.

Cijela Hrvatska je trusno područje, neka su aktivnija, to je zagrebačko područje, riječko područje, cijela Dalmacija, jug, odnosno dubrovačko područje, oni su najugroženiji, jer se tamo očekuju magnitude i veće od 7.

- Živimo na području gdje su potresi svakodnevica, ovako razorni nisu tako česti, ova je godina malo aktivnija. Istina je da postoje statistički podaci da se u prosjeku potresi događaju svakih sto godina, ali se može zaredati u dvije, tri godine nekoliko potresa. To nije ta vrsta statistike, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!