14:03 / 06.04.2021.

Autor: HRT/Studio 4/V.B.

Filipović: Potrebno je uvesti nadzor oporbe u natječaje velike vrijednosti

Davor Filipović, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba

Davor Filipović, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba

Foto: HRT / Studio 4

Što se tiče dosadašnjeg tijeka pretkampanje za lokalne izbore u gradu Zagrebu gotovo svi kandidati iznijeli su svoje programe oporavka metropole. No HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Davor Filipović kao da za razliku od ostalih ima najviše kritičara oponenata. Stječe se dojam kako je oštrica antikampanje koja je često bila uperena protiv pokojnog Milana Bandića sada našla novu metu. Davor Filipović gostovao je u Studiju 4.

Je li HDZ isti kao Bandić i što je s izgradnjom sortirnice u Resniku, Filipović kaže kako je osobno tražio da se u gradskoj skupštini makne ta točka s dnevnog reda.

- Razumijem bojazan sugrađana, jer je gospodin Tomašević najavio sortirnicu upravo u Resniku i šaljem poruku ne otpadu u Resniku, ali da izgradnji komunalne infrastrukture koju ćemo financirati EU sredstvima. 

Kada je riječ o sportašima te zloupotrebljava li sport u svrhu vlastite kampanje, ističe kako je i sam bio sportaš. 

- Kako sam i sam bio sportaš, igrao sam košarku, bio reprezentativac i prvoligaški igrač, logično mi je da dobivam svakim danom sve veću podršku i sportaša i olimpijaca. Mogu razumjeti da dijelu mojih protukandidata to smeta, ali ja dobivam podršku, jer znaju da sam senzibiliziran za sport. 

Na pitanje je li imao dozvolu za dolazak u vaterpolo klub Mladost kao i za sličnu situaciju u Glazbenoj školi, odgovara da nikad nisu bili u posjetu toj školi, nego su išli u posjet bivšoj vojnoj bolnici. 

- Prošli smo kroz javni prolaz i održali press konferenciju na javnoj površini, a za Mladost naravno da smo imali dozvolu i da smo platili ulaz, osim Tomislava Tomaševića. 

Koliko je na terenu i u gradskim četvrtima, kaže da sluša probleme svojih sugrađana i obilazi ih stalno i kontinuirano. Za promjene na čelu zagrebačkog Stožera i potez Pavičić Vukičević koja je preuzela njegovo vođenje, kaže da je postupila u maniti stare SDP-ovke.

- To je da izmišljam problem da bi se taj problem riješio, mene strah da ne bude i danas nekih smjena zbog neočišćenih cesta. 

Što se tiče proračuna ključ napredovanja Grada je, kaže struka, kompetencija i sposobnost da se pokrpaju rupe i da se gradskim financijama krene dobro upravljati. 

- Proračun je devastiran i nadam se da će građani povjerenje pokloniti onome tko može konsolidirati gradske financije i zadržati postojeća prava. Potrebno je podići transparentnost na najveću moguću razinu. Potrebno je uvesti nadzor oporbe u natječaje velike vrijednosti. Svi znamo za one nesretne slučajeve poput Sljemenske žičare. Takvi projekti moraju postati prošlost našega grada da bi se zadražala socijalna prava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!