Filipović: DORH vodi postupak u slučaju nove tužbe koju je pokrenuo MOL

16.11.2022.

14:03

Autor: HRT/Hina

Ministar Davor Filipović

Ministar Davor Filipović

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) zaduženo da vodi postupak u slučaju nove tužbe koju je MOL podigao protiv RH, ovaj put radi naknade za ugljikovodike, te naveo da su razgovori uvijek mogući.

Odgovarajući na upit novinara na marginama 36. susreta Liderovog Kluba izvoznika o novoj tužbi koju je MOL podigao protiv RH, ovaj put radi naknade za ugljikovodike, Filipović je rekao da je mađarska kompanija u okviru arbitraže koju je Hrvatska izgubila (pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova - ICSID, u Washingtonu) tražila da joj se nadoknadi i dio koji se odnosi na razdoblje od 2011. do 2015. godine radi podizanja naknade za eksploataciju ugljikovodika.

- U okviru te arbitraže navedeno je da oni (arbitražni sud) o tome ne odlučuju, međutim, MOL-u je ostavljen prostor da u roku od tri mjeseca pokrene novi posutpak. Oni su to i učinili i mi smo u tom procesu zadužili DORH da vodi taj postupak i vidjet ćemo kako će se stvari razrješiti, izjavio je Filipović, dodavši da su razgovori uvijek mogući.

Na upit odakle novac da se to plati, Filipović je kazao kako ne bi prejudiciro kako će se te završiti te ponovio "uvijek će se razgovarati".

Vezano uz mogućnost da se potencijalno utvrdi ništetnosti ugovora s MOL-om, Filipović je rekao da je što se tiče ništetnosti Vlada konzultirala DORH i Katedru za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, koja je mišljenja da se to može rješavati u okviru međunarodnih arbitraža.

- Zato smo mi i pokrenuli reviziju tog postupka pred Saveznim švicarskim sudom, nažalost to nije završilo u našu korist, podsjetio je Filipović.

Podsjetimo, Vlada je 30. prosinca prošle godine zadužila Ministarstvo gospodarstva da radi utvrđivanja ništetnosti izmjene ugovora o odnosima dioničara u Ini i ugovora o plinskom poslovanju (iz siječnja 2009.) pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom pokrene reviziju protiv arbitražnog pravorijeka. Švicarski sud odbio je sredinom listopada ove godine zahtjev Hrvatske za revizijom.

Inflacija bi bila i veća bez Vladina paketa mjera

Osvrnuvši se na najnoviji podatak DZS-a o stopi inflacije u listopadu od 13,2% na godišnjoj razini, što je njezina najviša stopa otkad se prate podaci, Filipović je poručio da bi inflacija zasigurno bila i veća da Vlada nije išla s paketom mjera kako bi se pomoglo građanima i poduzetnicima.

- Na takav način smo ograničili rast troškova, prije svega energenata. Isto tako, djelujemo kontinuirano, interveniramo u cijene goriva. Dogodine je Minstarstvo financija predvidjelo da će doći do smirivanja inflacije, odnosno da će ona usporiti na 5,7%, naveo je Filipović odgovarajući na upit novinara. 

Dodao je i da je u usporedbi s ostalim zemljama EU, Hrvatska po visini inflacije "negdje u sredini" te naveo kako primjerice balitčke zemlje imaju inflaciju veću od 20%. Po njegovim riječima, mjere koje su trenuno na snazi vrijede do 31. ožujka iduće godine. Mi ćemo, kad se taj datum bude bližio, sagledati situaciju i donositi sve odluke koje idu u korist našilj ljudi, zaključio je Filipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!