15:08 / 15.02.2021.

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Filipović Marijić o položaju žena u znanosti: Nisu važne brojke već izvrsnost

Vlatka Filipović Marijić

Vlatka Filipović Marijić

Foto: Studio 4 / HRT

Krajem prošloga tjedna obilježen je Međunarodni dan - žena i djevojaka u znanosti. 

U Studiju 4 gostovala je Vlatka Filipović Marijić, viša znanstvena suradnica Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Naime na Institutu je od 427 doktora znanosti čak 60 posto doktorica znanosti.

- Nisu važne brojke već da smo došli do segmenta da radimo u vrijeme kad je važna izvrsnost, koliko dobro radite i koliko ste vrijedni, rekla je. 

Istaknula je da je položaj žena sve bolji.

- Kad se gleda prirodoslovlje sve više djevojaka upisuje fakultete koji su vezani za prirodoslovlje što prije nije bio slučaj. Zanimljivo je da na natjecanjima iz matematike i fizike djevojčice i djevojke iz osnovnih i srednjih škola su znale postići bolje rezultate, međutim, kad se treba opredijeliti za fakultet i zanimanje tu broj jako pada u korist muškaraca. Možda zato što smo mi žene dosta odgovorne, a možda zato što je to bila percepcija muškog zanimanja, rekla je. 

Istaknula je kako je 2017. godine provedeno istraživanje gdje su učenike ispitivali o percepciji koje je zanimanje više muško, a koje žensko, te da su za matematiku rekli da je uglavnom muško zanimanje, a da je za fiziku čak njih 68 posto reklo da je žensko. 

- Ta percepcija se malo mijenja i kad odlučujete što ćete raditi, ženama u znanosti nije lako, pogotovo ako imaju obitelj. Mi imamo uvjete koje moramo pratiti, moramo napredovati, imate usavršavanje, odlaske na međunarodne konferencije.... odgovornost na ženama je svakako velika, naglasila je. 

Na pitanje upoznaju li se djeca prekasno s znanošću, rekla je kako se i to polako mijenja, te da se djeca još u vrtićkoj dobi upoznaju sa svijetom koji nas okružuje. Istaknula je i kako na Ruđeru imaju niz projekata popularizacije znanosti, te da je veliki interes za to. 

- U ovakvim situacijama kada imate potres, pandemiju, onda znanost malo iskoči, ali mi smo sustavno tu i radimo i trebalo bi nas sustavno podupirati, rekla je.

Osvrnula se i na problem financija. 

- Ako nešto postane kritično i zanimljivo onda se malo upumpa financija, ali mi imamo obavezu napredovanja, moramo imati projekte i biti konkurentni, a to je jako teško ako nemate financijska sredstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!