Rijeka: Nije prihvaćeno Filipovićevo izvješće o izvršenju gradskog proračuna

04.05.2023.

14:15

Autor: Hina/HRT

Sjednica Gradskog vijeća Rijeke

Sjednica Gradskog vijeća Rijeke

Foto: HTV / HRT

Godišnje izvješće o izvršenju gradskog proračuna za 2022.godinu riječkoga gradonačelnika Marka Filipovića Gradsko vijeće u srijedu nije prihvatilo jer je za bilo 11 vijećnika, protiv 13, a troje vijećnika bilo je suzdržano.

Za prihvaćanje izvješća bilo je 11 vijećnika SDP-ove koalicije, a protiv 13, među kojima vijećnici HDZ-a, Mosta, Možemo!, Akcije mladih i Unije Kvarnera te četiri nezavisna vijećnika. Suzdržani su bili vijećnici PGS-a.

U izvješću je gradonačelnik Filipović naveo da je ostvareno 92 posto od 1,29 milijarde kuna planiranih prihoda i 90 posto planiranih rashoda. Ostvaren je višak prihoda od 98,9 milijuna kuna, najviše zbog povećanja poreznih prihoda i prodaje zemljišta za kompleks Žabicu. Zadržan je kontinuitet dugogodišnjih gradskih projekata, ulaganja u socijalni program i programe zdravstva, povećane su subvencije poduzetnicima, ulaganja u sport i u čišćenje javnih površina, rekao je Filipović.

Adriano Rogić (HDZ) ocijenio je da se proračun izvršavao vrlo neambiciozno te da se usmjerio samo na održavanje stanja i redovito poslovanje. Nezavisni vijećnik Davor Štimac, vijećnici Akcije mladih i Unije Kvarnera zamjerili su nedovoljan stupanj provedbe projekata, a Nebojša Zelič (Možemo!) je ustvrdio da je iznos od prodaje zemljišta na Žabici trebalo usmjeriti u velike i vrlo vidljive projekte, a ne prema mnogo manjih stavki.

Gradonačelnik Filipović, na pitanje na aktualnom satu da ocijeni učinke najavljene porezne reforme na gradske prihode, rekao je da će ukidanje prireza na godinu smanjiti prihode za 8,7 milijuna eura, a time i otežati održavanje redovitih programa.

- Podržavam rast plaća, ali ne i ovakav pristup, bez komunikacije s Udrugom gradova, rekao je.

Ocijenio je da je ta reforma ponajprije predizborni udar na gradove, i to ondje gdje HDZ nije na vlasti, kako bi se utjecalo na promjenu na izborima.

Nagradu Grada Rijeke za životno djelo dobiva Ljubomir Španjol-Pandelo

Na današnjoj sjednici odlučeno je da Nagradu Grada Rijeke za životno djelo dobije Ljubomir Španjol-Pandelo za izniman doprinos u razvitku toga grada na području stanogradnje, gospodarstva i sporta. Španjol-Pandelo jedan je od pokretača moderne stanogradnje u Rijeci, ponajprije za zaposlenike Luke Rijeka, a bio je i predsjednik Nogometnog kluba Rijeka od 1972. godine, u jednom od najuspješnijih desetljeća toga kluba, navedeno je u obrazloženju nagrade.

Godišnje nagrade Grada dobivaju Ivica Nikolac za doprinos promicanju fotografske umjetnosti, međunarodnu promidžbu riječkih umjetnika te stručni rad s djecom i mladima u području fotografije, Slobodan Čegar za vrhunska sportska ostvarenja na državnom prvenstvu i unaprjeđenje sporta dizanja utega u Rijeci, a glazbenik Sandro Bastiančić za izniman dugogodišnji doprinos na domaćoj glazbenoj sceni te kao dobitnik nacionalne nagrade kao kantautor godine.

Luči Vidanović dobitnica je godišnje nagrade za maštoviti te inovativni lutkarski i scenografski izričaj predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka, književnik Zoran Žmirić za iznimne umjetničke književne kvalitete te Bojana Ćulum Ilić za znatan doprinos razvoju suradnje sveučilišta i lokalne zajednice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!