Filipović spas za hrskavicu pronašao u matičnim stanicama

21.12.2019.

20:03

Autor: Ruža Ištuk/Danijel Gurov/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

-

-

Foto: - / -

Naš najpoznatiji borac Mirko Filipović spas za koljeničnu hrskavicu, nakon brojnih neuspješnih skupih metoda, među prvima je pronašao u matičnim stanicama.
Revolucionarno otkriće i svjetski uspjeh postigli su hrvatski znanstvenici iz specijalne bolnice Sveta Katarina. Dokazali su da liječenje matičnim stanicama ima višegodišnji učinak kod pacijenata s osteoartritisom. Odgađa se ugradnja proteza, poboljšava kvaliteta života, a zdravstveni troškovi - znatno smanjuju.

Naš najpoznatiji borac Mirko Filipović spas za koljeničnu hrskavicu, nakon brojnih neuspješnih skupih metoda, među prvima je pronašao u matičnim stanicama.

- Ja sam to ponovio prije otprilike godinu dana, fenomenalno se osjećam, opet trčim normalno ne puni se koljeno tekućinom, ja ću to opet ponoviti. Iz predostrožnosti ću svake dvije godine raditi i pomirio sam se da to radim to je super. To mi praktički zamjenjuje nekakvu ugradnju umjetne hrskavice, umjetnog koljena ili bilo što, rekao je Filipović.

Matične stanice vade se iz unutarnjeg dijela trbuha, pročišćavaju i direktno apliciraju u koljeno. Zahvat traje 45 minuta i nakon dva sata pacijent može kući. 

- Čak 85% tih pacijenata godinu dana nakon aplikacije mezenhimalnih matičnih stanica se osjeća izvrsno, vratilo se normalnom aktivnostima, pola njih je i u sportu. Nemojte zaboraviti da su to svi pacijenti koji su bili kandidati za protezu, rekao je prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. med., predsjednik Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu.

A proteza ima vijek trajanja, ponovna ugradnja zahtjevna je i rizična. Učinak matičnih stanica traje najmanje dvije godine.

- Dokazano je da je 85% ljudi i nakon dvije godine, ne samo da je usporenje, nego imamo povećanje kvalitete hrskavice, što je izrazito bitno. I zbog toga mislim da je ovo veliki pomak u liječenju artroza i smjer kud bi trebala personalizirana i regenerativna medicina ići, rekao je prim. dr. sc. Eduard Rod, dr. med., voditelj Odjela ortopedije, Specijalna bolnica Sveta Katarina.

- Umjetni  zglobovi će se ugrađivati i dalje i to ostaje kao metoda liječenja , međutim jako sam sretan što smo na ovaj način dobili još jedno oružje kojim se možemo boriti protiv bolesti, rekao je doc. dr. sc. Željko Jeleč, dr. med., specijalist ortopedije, Specijalna bolnica Sveta Katarina.

Kruna je to rada ovih pionira personalizirane medicine. Učinak se prati i provjerava magnetskom rezonancijom. Infekcija nema.

- Nama je bez obzira na sav znanstveni doprinos koji je naša mala bolnica i naša mala država dala ovim istraživanjem znanstvenoj zajednici, prvi cilj bio uspjeh, odnosno liječenje naših pacijenata, objasnio je doc. dr. sc. Igor Borić, ravnatelj Specijalne bolnice Sveta Katarina.

- Ovo je sve dio hrvatske pameti, hrvatskog znanja i svjedočimo da Hrvatska može, rekao je Primorac.

I ne samo da njihovi rezultati mijenjaju pristup u liječenju osteoartritisa, cilj je ovog tima od stanične terapije i regenerativne medicine doći do proizvodnje organa iz vlastitih stanica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!