Filipović: Vladine mjere trebaju obuhvatiti i jedinice lokalne samouprave

06.09.2022.

12:16

Autor: T.V./HRT/Hina

Marko Filipović

Marko Filipović

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Riječki gradonačelnik Marko Filipović u utorak je izjavio da s nestrpljenjem očekuje donošenje novih Vladinih mjera za ublažavanje utjecaja porasta cijene energenata te da će se one odnositi i na jedinice lokalne samouprave, osim na građane i gospodarstvo,

Filipović je na kolegiju gradonačelnika istaknuo da cijene energenata, a posljedično i drugih proizvoda i usluga, "idu u nebo" te da je pitanje mogu li se dodatni troškovi pokrivati iz lokalnih proračuna.

U posljednjem rebalansu gradskog proračuna smo povećali rashode zbog rasta cijene energenata, a povećani su i rashodi za plaće zaposlenih u Gradskoj upravi temeljem novog kolektivnog ugovora, rekao je Filipović.

U izvještaju o izvršenju gradskog proračuna u prvoj polovici godine, naveo je da su ostvareni prihodi 542,5 milijuna kuna, što je 41 posto godišnjeg plana. U tom je razdoblju ostvaren višak proračunskih sredstava od 53,8 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik.

Prihodi u prvoj polovici godine veći su za 5,1 posto nego oni u istom razdoblju 2021.

Plan je bio doseći višak u proračunu na kraju godine od 30,3 milijuna kuna, a ostvarenje tog plana ovisit će o mjerama Vlade i drugim ekonomskim kretanjima, dodao je.

Riječki gradonačelnik istaknuo je da zbog rasta cijene energenata došlo do apsurda, da je poduzetnicima cijena zakupa poslovnog prostora najmanja stavka rashoda, a trošak za električnu energiju je tri do četiri puta veći od tog zakupa. To postaje neizdrživo, ocijenio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!