Filipović: Zapunjenost skladišta Okoli vrlo brzo će biti na 90%

26.08.2022.

13:52

Autor: Hina/HRT

Podzemno skladište plina Okoli

Podzemno skladište plina Okoli

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u petak da sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj nije upitna, a da će zapunjenost podzemnog skladišta plina Okoli vrlo brzo biti na 90 posto.

Odgovarajući u Rijeci na pitanja novinara o mjerama pomoći građanima, javnom i nevladinom sektoru i gospodarstvu koje će Vlada uskoro predstaviti, Filipović je poručio da se sigurno neće dopustiti da se ustanove, poput škola, vrtića, fakulteta, bolnica, domova za starije, neprofitnih organizacija, nađu u situaciji da ne mogu plaćati energente.

- U idućim danima, predstavit ćemo detaljno mjere, i vjerujem da će većina njih biti zadovoljna s onim što ćemo napraviti, izjavio je Filipović.

Poručio je da sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj nije upitna. Podsjetio je da je Vlada odobrila HEP-u zaduženje od 400 milijuna eura s ciljem zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli, čija je trenutna zapunjenost na 73-74 posto.

- Vrlo brzo će biti na 90 posto, onako kako smo to i dogovorili, rekao je Filipović, koji je zajedno s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i potpredsjednikom Vlade Olegom Butkovićem bio u radnom posjetu Primorsko-goranskoj županiji.

Podsjetio je da ukupna potrošnja plina u Hrvatskoj iznosi do 2,9 milijardi kubika. Prema tome, sve se hrvatske potrebe preko LNG-a i skladišta Okoli mogu zadovoljiti, dodao je Filipović.

Kada je riječ o distributerima plina, ustvrdio je, puno njih nije vuklo dobre poslovne poteze i nisu na vrijeme kupili plin. No, Filipović je rekao da će se gledati kako i njima pomoći, u skladu s mogućnostima, no o tome će biti riječi pri predstavljanju kompletnog paketa pomoći.

Filipović: Nema nikakvih problema na tržištu što se tiče gnojiva 

Novinari su Filipovića upitali ima li država kakvo rješenje oko stanja u Petrokemiji zbog visokih računa na plin, uz konstataciju da bi se ono, zbog posljedično visokih cijena gnojiva, moglo odraziti i na poljoprivredu, na što je Filipović odgovorio protupitanjem: "Kako mislite da će se loše odraziti na poljoprivredu"?

- Trenutno nema nikakvih problema na tržištu što se tiče gnojiva, prema informacijama koje ja imam. Ne vjerujem i da će biti problema, a sva konkretna pitanja što se tiču poslovanja Petrokemije trebate postaviti upravi Petrokemije i eventualno većinskim vlasnicima tvrtke, a to su Ina i Prvo plinarsko društvo, uputio je Filipović novinare.

Odgovarajući na novinarski upit, FIlipović se osvrnuo i na Vladinu odluku o uvođenju nulte stope PDV-a za kupnju i ugradnju solarnih panela, rekavši da se time želi postići što veće korištenje obnovljivih izvora energije.

Također, izvijestio je ministar, u planu je i skraćivanje procedura kada je riječ o dobivanju dozvola za korištenje svih obnovljivih izvora energije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!