14:30 / 17.02.2020.

Autor: IMS/HRT

Film u čast legendarnog zapovjednika Tomljanovića Gavrana

-

-

Foto: - / -

Dokumentarni film "Gavran 101" prikazan je na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu, a govori o čovjeku ratniku s karakterom, kojeg je prije svega odlikovala - pravednost.
Premijerno je prikazan dokumentarni film "Gavran 101" koji govori o legendarnom zapovjedniku Damiru Tomljanoviću Gavranu - pripadniku Tigrova. Film je prikazan uoči obilježavanja 26. obljetnice njegove smrti. Preminuo je 17. veljače 1994. godine.

Tim povodom u Studiju 4 gostovali su: Eduard Butjer iz Udruge veterana  1. gardijske brigade "Tigrovi" i Biljana Čakić, redateljica dokumentarnog filma "Gavran 101".

Spomenuti dokumentarni film je prikazan na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu, a govori o čovjeku ratniku s karakterom, kojeg je prije svega odlikovala - pravednost.

- Damir Tomljanović Gavran je istinski heroj Domovinskog rata, pripadnik 1. gardijske brigade, prije toga bio je pripadnik specijalne jedinice policije Rakitje. Čovjek koji je sav svoj mladi život, vodimo računa da je s 26 godina poginuo, prije 26 godina, posvetio Domovinskom ratu, brizi o svojim borcima, suborcima. Jednostavno čovjek koji kod svakog od naših pripadnika, i onda pa tako i danas, uvijek izaziva posebne emocije, posebno se na njega gleda i sve što je radio ispada mit. Pomalo ljudi to počinju tretirati kao nešto izvanzemaljsko, međutim on je bio potpuno prizeman, bio je normalan, bio je jedan od nas, ali svejedno poseban i natprosječan, kazao je Butjer.

- Premijera tog filma je bila vrlo emotivna, vrlo uspješna, bez obzira na to što bi se reklo da je to vojni film, ispalo je da je to jedan povijesni film o ljudskim vrlinama koje su u ratu izašle na površinu: junaštvo, solidarnost, žrtvovanje za druge. To nešto što u današnja vremena ne možete naći, a glavna vertikala u tome je moralna i onaj kojem se uvijek vjerovalo i koji je možda najbolji predstavnik upravo tih vrlina, osim što je fantastičan ratnik i čovjek je Damir Tomljanović Gavran, izjavila je redateljica Čakić.

U njegovom rodnom mjestu - Krivom putu, iznad Senja - danas je i komemoracija. Ondje se naime nalazi njegov spomenik, a ondje je i sahranjen.

- Svake godine naša udruga 1. GB "Tigrovi" organizira manifestacije, ali posebno na taj dan svake godine organiziramo komemoraciju u tom selu, ponekad i u Senju, zatim u svibnju organiziramo i nogometni turnir posvećen Damiru Tomljanoviću Gavranu, rekao je Butjer.

Kako je došlo do snimanja filma, kakve su reakcije onih koji su ga pogledali - sve to možete pogledati u videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!