17:13 / 01.10.2020.

Autor: I.Z./Hina

Fimi media: Okrivljenici se ponovno izjašnjavali o krivnji zbog izmjene optužnice

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL, arhiva

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Posljednja rasprava odgođena je početkom rujna jer je Sanader bio hospitaliziran i operiran, dok su Barišić i Pavošević bili teško bolesni.
Izjašnjavanjem okrivljenika o izmjeni optužnice iz srpnja ove godine, na zagrebačkom Županijskom sudu danas je nastavljeno ponovljeno suđenje u aferi "Fimi media".

➡️ Zbog bolesti opet odgođeno suđenje za Fimi mediju

➡️ Afera Fimi media: Uskok izmijenio optužnicu protiv Sanadera i HDZ-a

➡️ Preminula optužena vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak

Nekadašnji HDZ-ov premijer Ivo Sanader, bivši stranački rizničar Mladen Barišić i nekadašnji glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček izjasnili su se kako nisu krivi. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević  nedolazak na raspravu opravdala je bolešću.

Posljendnja rasprava odgođena je početkom rujna jer je Sanader bio hospitaliziran i operiran, dok su Barišić i Pavošević bili teško bolesni. Riječ je o tehničkoj izmjeni optužnice kojom se činjenični opis morao uskladiti s dosadašnjim izvedenim dokaznim postupcima, što uključuje i navode o nepripadajućoj imovinskoj koristi iz prve nepravomoće osuđujuće presude koju je ukinuo Vrhovni sud.

Uskok tereti Sanadera da je sebi pribavio 15,2 milijuna kuna, a HDZ za pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi od 24,2 milijuna kuna i traži da im se ti iznosi oduzmu. Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013. No, rasprava je prekinuta u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu, a razlog je bila bolest suoptužene vlasnice Fimi medije Nevenke Jurak koja je u međuvremenu umrla.

Suđenje je formalno počelo iznova potkraj siječnja, ali se rasprave nisu održavale zbog epidemije i zagrebačkog potresa. Uz Sanadera koji je ranije u tom slučaju nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček.

Svi optuženi među kojima i HDZ kao stranka, u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je preko Fimi medije izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, odbacuju krivnju. Sanader koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja "Planinska", u prosincu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!