14:46 / 27.01.2020.

Autor: I.D./HINA

Financijske malverzacije na Hrvatskom veterinarskom institutu?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pervan: Anonimna prijava i nalaz Upravnog vijeća ukazivali su na zabrinjavajući nivo netransparentnosti upravljanja financijskim sredstvima ravnatelja Borisa Habruna.
Čelnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja upozorili su u ponedjeljak na financijske malverzacije na Hrvatskom veterinarskom institutu tvrdeći da se ondje ispred znanosti i istraživanja stavlja profit.

- Anonimna prijava i nalaz Upravnog vijeća ukazivali su na zabrinjavajući nivo netransparentnosti upravljanja financijskim sredstvima ravnatelja Borisa Habruna, što se može opisati kao zlouporaba ovlasti i položaja, što je kazneno djelo, ustvrdio je predsjednik sindikata Petar Pervan na konferenciji za novinare.

Naglasio je da je sindikat uputio Ministarstvu znanosti i obrazovanja u srpnju 2017. godine zahtjev za provođenje upravnog nadzora nad zakonitošću rada i općih akata Veterinarskog instituta.

- Prošlo je više od dvije i pol godine, a nadzor još nije gotov, rekao je Pervan i dodao da na dva sastanka u Ministarstvu nije bilo konkretnih pomaka, već su predstavnici sindikata bili informirani da policija provodi neke radnje, ali ništa više od toga.

Ministarstvo je do sada trebalo završiti nadzor i poduzeti nužne mjere kako bi rad Uprave dovelo u sklad sa zakonom i Statutom.

- Naše obraćanje je izraz frustracije zbog nedjelovanja državnih institucija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, naglasio je Pervan.

Iako je prvenstveno znanstvena i istraživačka institucija, Institutu je glavna aktivnost ugovor s Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, a prihodi iz tog poslovanja su izdašni.

- Obilje novca je stvorilo i obilje problema, izjavio je Pervan i dodao da je ravnatelj sam sebi određivao visinu dodatka na plaću, prema pravilniku iz 2012. po 30 posto, a 2014. godine 50 posto, uz još neke druge dodatke i stimulacije.

- Prema našim saznanjima tu se znalo nakupiti i do 30 tisuća kuna neto plaće, kazao je Pervan.

Ravnatelj nije poštovao vlastiti pravilnik o plaćama

Sindikalci kažu da su ti pravilnici, čija je provedba i dalje diskrecijsko pravo ravnatelja, korišteni kako bi se nagrađivali podobni, a kažnjavali nepodobni. Također su se oročavali višemilijunski iznosi bez odobrenja Upravnog vijeća.

- Državna revizija iz 2017. godine utvrdila je da ravnatelj nije poštovao vlastiti pravilnik o plaćama. Čini se da je tijekom revizije Uprava manipulirala pravilnicima i dala na uvid reviziji pravilnik iz 2012., a ne onaj važeći iz 2014. godine, rekao je Pervan.

Voditelj laboratorija za parazitologiju Relja Beck ustvrdio je kako, prema ravnatelju Habrunu, na Institutu nije primarna znanost.

- To nije ono po čemu trebamo biti prepoznatljivi, nego moramo biti lojalni, slijediti upute i zarađivati novac, naglasio je Beck.

Upozorio je da su djelatnici koji se žele baviti znanošću na Institutu stavljeni u nepovoljan položaj jer ih se ocjenjuje po tome koliko su novca zaradili. Zbog toga nisu prijavili ni jedan projekt EU-ovim strukturnim fondovima.

- Sve druge institucije i instituti se razvijaju, a mi se brinemo kako ćemo sačuvati novac, kazao je Beck.

Glavni tajnik sindikata Vilim Ribić upozorio je da postoje "živi svjedoci" stanja u Institutu u kojem vlada strahovlada. Ondje se ljudi boje biti članovi sindikata, ustvrdio je.

- Četiri sindikalna povjerenika u zadnje tri godine dala su ostavku jer nisu mogla izdržati pritiske, ali je s nama ostao heroj Relja Beck, istaknuo je Ribić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!