14:12 / 14.12.2018.

Autor: HRT

Findak: Slučaj prof. Franje Dragičevića ne bi se dogodio da smo prvi put reagirali

-

-

Foto: - / -

Vokić je, osvrćući se na slučaj profesora Dragičevića, kazala da je on u podređenom položaju jer se npr. imena roditelja djeteta ne znaju.
U Saboru je na dnevnom redu glasovanje o Zakonu o udžbenicima. Sutra prosvjetari u središtu Zagreba organiziraju prosvjedni skup „Za sigurne škole„ kojem je povod slučaj Franje Dragičevića kojeg su učeničke provokacije natjerale preko granice dopuštenog pedagoškog djelovanja.

Što se to događa u hrvatskom školstvu - analizirali su u emisiji "Poligraf" bivša ministrica prosvjete Ljilja Vokić, nakladnik Miro Petric, profesorica francuskog i latinskog Olga Horvat i komentatorica HRT-a Sunčica Findak. Iz Ministarstva obrazovanja i znanosti poručili su da prijepodne nisu imali vremena za gostovanje na današnju temu.


Horvat je najavljujući sutrašnji skup poručila da je okupljanje oko 11 sati na Trgu Republike Hrvatske, a potom se ide prema Trgu bana Josipa Jelačića. "Prosvjed službeno počinje u 12.05", kazala je Horvat.

Na pitanje što to prosvjetari traže, Horvat je kazala da oni već dugo osjećaju nezadovoljstvo. "To je izazvano s mnogim stvarima, a ne samo s onim s čime se izlazi na prosvjed", kazala je i navela primjer učitelja Franje Dragičevića. "Svi mi imamo slična iskustva. Različite su reakcije na to, a različite su i reakcije drugih", dodaje.

Vokić je, osvrćući se na slučaj profesora Dragičevića, kazala da je on u podređenom položaju jer se npr. imena roditelja djeteta ne znaju. "Smatra da s djetetom treba razgovarati, dati mu svojevrsni ultimatu. Sada ti opraštamo, a drugi put nećemo. Idući put bi trebalo, bez zrnca milosti, isključiti ga iz škole. To bi bio putokaz onima koji kane raditi takve stvari. Svatko od nas treba se staviti u takvu poziciju", rekla je. Istaknula je i da se ne slaže s profesoricom Horvat koja je kazala da je svatko doživio neku vrstu nasilja učenika. Potvrdila je da sve to ovisi o autoritetu profesora. "Ali moram priznati da je u odnosu na prije 10-20 godina puno, puno teže", istaknula je i naglasila kako smatra da je problem s roditeljima, a ne djecom.

Findak je izjavila kako joj je žalosno da se u današnje vrijeme govori o nasilju u školama, umjesto da se govori o obrazovanju za 22. stoljeće. "Slučaj profesor Franjo Dragičević se ne bi dogodio da smo reagirali kada je prvi put neki učenik digao ruku na profesora u hrvatskim školama. Da smo tada riješili taj problem, ne bi danas o tome govorili. Bilo je i ubojstava. Ubijeni su učitelji", kazala je Findak.

"Naša prosvjetna tijela svake godine sakupljaju podatke koliko je bilo u školskoj godini nasilja u školama. I što s tim podacima? Ništa, osim novinarima u nekim analizama. To je neka poruka - učenici jednostavno ne shvaćaju ozbiljno naš školski sustav i ne priznaju nikakav autoritet", istaknula je. 

Petric smatra da je zadnje tri godine svi intenzivno pričaju o reformi školstva. Svi su je zazivali i htjeli. Nakladnici ne mogu biti zadovoljni sa svim odrednicama Zakona o udžbenicima, dodao je među ostalim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!