Flego pozvao EU da više pažnje posveti zaštiti Jadranskog mora

07.07.2022.

12:37

Autor: V.K/Hina/HRT

Valter Flego

Valter Flego

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Hrvatski europarlamentarac Valter Flego pozvao je u srijedu Europsku komisiju da se što prije i ozbiljnije pozabavi problemom zaštite Jadranskoga mora jer, istaknuo je, taj gorući problem nije dovoljno u fokusu.

- Kada se raspravlja o bioraznolikosti uglavnom se spominju tlo, šume, zrak, a o moru se u tom kontekstu gotovo niti ne govori, upozorio je u srijedu na plenrnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu hrvatski eurozastupnik Valter Flego (IDS/Renew).

Uz zrak i zemlju, za nas koji živimo na Mediteranu, tu je svakako ključno i more, a imam dojam da smo na to more manje koncentrirani, istaknuo je Flego u raspravi o ambicijama EU-a u pogledu zaštite bioraznolikosti.

Hrvatski je europarlamentarac stoga poručio europskom povjereniku za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijusu Sinkevičiusu da se EU mora više i ozbiljnije pozabaviti pitanjem bioraznolikosti u Jadranskom moru.

Posebno bi to pitanje trebalo biti u fokusu na predstojećem summitu COP 15, odnosno UN-ovoj konferenciji o bioraznolikosti koja se održava krajem godine u Kanadi.

Vidimo da se mijenja bioraznolikost u moru, posebice u Jadranskom, te se zbog zagrijavanja mora pojavljuju nove vrste riba, kojima naše more ne bi trebalo biti dom, i to je opasno, istaknuo je Flego.

Pitanje zaštite mora u fokusu je u Strasbourgu dan nakon što je su u blizini plaže u Stobreču isplivale veće količine uginulih riba (cipala). Pretpostavlja se da je do pomora došlo zbog povišene temperature mora i nedostatka kisika.

Komisijin povjerenik složio se s Flegom i najavio da će oceani i mora ove godine biti što više ugurani u dokumente s COP-a 15.

Velik je pritisak klimatskih promjena na naše oceane, a bez apsorpcije CO2 koje nam daju oceani i more nećemo se moći boriti protiv klimatskih promjena. Zato moramo bolje štititi morske resurse, poručio je Sinkevičius.

Istaknuo je da znamo datum i mjesto COP-a 15 te da za ostvarenje ambicioznih ciljeva moramo biti ujedinjeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!