Flixbusu zabranjeno na Autobusni kolodvor u Varaždinu

07.04.2023.

Zadnja izmjena 19:37

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Autobus Flixbusa u Varaždinu

Autobus Flixbusa u Varaždinu

Foto: HRT / HTV

Zaoštrava se rat autobusnih prijevoznika oko novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji bi liberalizirao tržište. Jučer je Flixbusu zabranjen ulazak na Autobusni kolodvor Varaždin zbog nedostatka slobodnih perona. Flixbus je prijavio privatnog upravitelja kolodvora Presečki bus zbog, kako tvrde - diskriminacije. Presečki bus uzvraća - Flixbus je taj koji zaobilazi hrvatska pravila. Na terenu je inspekcija resornog Ministarstva.

Flixbusov autobus na liniji Osijek-Franfurt jučer je prema redu vožnje malo prije 21 sat stigao u Varaždin. No, rampa ispred kolodvora bila je spuštena. Tog dana upravitelj kolodvora - Presečki bus - poslao im je obavijest u kojoj se naglašava da kolodvor nema slobodnih perona. 


Iz Flixbusa navode da se na snimci vidi da su peroni prazni te dodaju kako obavljaju javnu uslugu, a da se iza svega ovoga zapravo krije namjera da se spriječi liberalizacija tržišta.

Takav postupak iz Flixbusa smatraju - diskriminacijom.

- Radi se o hrvatskim prijevoznicima koji imaju valjanje dozvole za ovaj prijevoz koji obavljaju već godinama, a s druge strane radi se o prijevozniku koji upravlja s autobusnim kolodvorom u Varaždinom i koji druge prijevoznike tretira kao konkurente i ne pušta ih unutra, rekao je Ante Grbeša, Flixbus Hrvatska.

Presečki bus uzvraća - Flixbus je taj koji želi zaobići hrvatska pravila koja vrijede za sve.

- Navedenom prijevozniku nije zabranjen ukrcaj i iskrcaj putnika za javni prijevoz koji obavlja temeljem dozvola koje mu je izdalo resorno ministarstvo uz prethodnu suglasnost Autobusnog kolodvora Varaždin. Za nastali incident Flixbus zlorabi činjenicu da su mu za dvije linije, Osijek-Frankfurt i Vukovar-Dortmund, izdane dozvole, iako mu za iste Autobusni kolodvor Varaždin nije dao suglasnost za pristajanje, priopćio je Autobusni kolodvor Varaždin.

Flixbus je cijelu situaciju prijavio i Ministarstvu prometa, a potom je stigla i reakcija.


Ministarstvo prometa: Pokrenut je inspekcijski nadzor


"Obavljanje djelatnosti pružanja kolodvorskih usluga na autobusnim kolodvorima regulirano je Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu, a sukladno članku 99. stavku 5. navedenog Zakona propisano je da usluge autobusnog kolodvora moraju biti dostupne svim korisnicima pod jednakim uvjetima i bez diskriminacije.


Nadležne službe Ministarstva upoznate su s navedenom problematikom te je uslijed navedenog i pokrenut inspekcijski nadzor, koji je u tijeku. Utvrđene i sve relevantne činjenice bit će poznate nakon detaljno provedenog inspekcijskog nadzora", objavilo je Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture RH.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!