Floridu, Meksiko i Australiju zamijenili Zagrebom, pitali smo ih zašto

19.01.2020.

12:12

Autor: Matea Krmpotić/IMS/HRT

default error photo
U potrazi za boljim životom neki iseljavaju iz Hrvatske, no ima i onih koji, kada sve zbroje i oduzmu, kažu: Hrvatska je najbolji izbor.
Zemlja iz snova mora ispunjavati različite kriterije: visoki životni standard, stabilnost, sigurnost. U potrazi za boljim životom neki iseljavaju iz Hrvatske, no ima i onih koji, kada sve zbroje i oduzmu, kažu: Hrvatska je najbolji izbor.Rijetki bi sunčanu Floridu zamijenili Zagrebom, no Andra Ishmael je ovdje našao svoje mjesto. Uvjeti rada i plaće se, naravno, razlikuju. No, kaže, ima sve što mu treba.

- Imam dovoljno za jesti i živjeti i to je sve što mene zanima za sada. Znam da ću, ako želim veću plaću, morati otići drugdje, ali meni se jako sviđa živjeti upravo ovdje, kaže.

Daniel Cota je pak mladi inženjer iz Meksika, koji je putujući Europom, odlučio zadržati se u Zagrebu. To je preraslo u radnu dozvolu i početak novog života.

- Ovdje je jako lijepo i jako sigurno. Nisam vidio uopće nasilje, nisam vidio da je itko opljačkan ili slično. Našao sam kul ljude, lokalne ali i turiste, kaže.

Menadžer hostela u Zagrebu Mislav Bečejac objašnjava ovakve pojave ovako: "Zagreb je grad po mjeri čovjeka".

- Tako da se oni ovdje osjećaju ugodno i sigurno. Ljudi su pristupačni i oni se ovdje odluče zadržati neko vrijeme, dodaje.

Inače, zidovi hostela u centru Zagreba svjedoci su sjajne ljubavne priče Hrvatice i Australca Coreyja McQuillana. Nakon što je upoznao nju, ali i Zagreb - odlučio je ostati i raditi. 

- Kad sam bio u Australiji, zarađivao sam jako dobro, ali sve je puno skuplje, pogotovo stan u centru. Ovdje zarađujem manje, ali sve je jeftinije. Ne bih mogao u Sidneyju platiti ono što plaćam ovdje - stan u centru grada, kaže.

Planove, kažu nasmijani momci, nemaju. Žive ovdje i sad, a u Hrvatskoj im se, očito, jako sviđa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!