15:58 / 23.10.2020.

Autor: Hina

Fokus protiv kažnjavanja urednika medija zbog komentara čitatelja

Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Foto: - / -

Ocijenjuju kako je iz najavljenog Zakona o elektroničkim medijima očito da je HDZ odlučio cenzurirati internet pod okriljem borbe protiv ekstremizma.
Stranka Fokus usprotivila se u petak mogućnosti da se urednici medija kažnjavaju zbog komentara čitatelja, ocijenivši kako je iz najavljenog Zakona o elektroničkim medijima očito da je HDZ odlučio cenzurirati internet pod okriljem borbe protiv ekstremizma.

- Ako dozvolimo HDZ-u da u svojoj borbi protiv slobode medija i iznošenja prljavog rublja članova te stranke uvrsti mogućnost kažnjavanja komentara građana, otvaramo vrata prema tome da se jednog jutra probudimo u Orwellijanskoj državi u kojoj svaka osoba pazi da na glas ne komentira postupke korumpiranih javnih dužnosnika i pritom riskira stroge novčane kazne. Na nama je da 2024. ne postane 1984., poručio je predsjednik Fokusa Davor Nađi.

"Iz najavljenog Zakona o elektroničkim medijima očito je kako je HDZ odlučio cenzurirati internet pod okriljem borbe protiv ekstremizma, kojeg su upravo oni poticali sve ove godine, dok im je to odgovaralo. Sada taj isti ekstremizam koriste za nametanje nedorečenih i dvosmislenih pravila te visokih kazni koje će biti prvenstveno usmjerene prema medijima", navodi se u priopćenju.

Fokus smatra da urednici medija ne mogu i ne smiju biti odgovorni za takvo ponašanje. "Postavlja se pitanje tko će odlučivati što je, a što nije govor mržnje? Ta linija može biti dosta nejasna, stoga se urednike stavlja u nezahvalnu poziciju gdje, ako ne zabrane komentiranje, preuzimaju rizik da će oni za određeni komentar ocijeniti kako nije govor mržnje, a država kasnije može odlučiti da to ipak je govor mržnje i shodno tome ih kazniti".

Tu se otvara širok prostor za utjecaj vladajućih na medije. Cijela javnost treba odlučno stati protiv ovakvog prijedloga zakona i ne dozvoliti HDZ-u i premijeru Plenkoviću da svaku krizu iskorištava za jačanje svojeg stiska prema medijima, poručuje Fokus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!