Fokus: Želimo zajedno upravljati vodom

21.06.2023.

13:38

Autor: T.V./HRT

Fokus o upravljanju vodom

Fokus o upravljanju vodom

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije stranke Fokus na temu "Želimo zajedno upravljati vodom". Naime, novom Vladinom uredbom o uslužnim područjima umjesto dosadašnjih 160 isporučitelja vodnih usluga, uspostavilo bi se 41. S time se ne slažu gradonačelnici Jastrebarskog, Samobora i Svete Nedelje te načelnici općina Klinča Sela i Žumberak te traže - zajedničko upravljanje vodom. 

Novom Vladinom uredbom o uslužnim područjima ta mjesta pripojila bi se Gradu Zagrebu i zagrebačkom holdingu , zato su gradonačelnici i načelnici podnijeli primjedbe, jer smatraju - budu li imali svoje, zajedničko, uslužno područje moći će kvalitetnije upravljati vodoopskrbom, smanjiti gubitke, povući više sredstava iz fondova EU.

Grad Zagreb tako nešto podržava, a čeka se Vladin odgovor.

- Mi ulažemo u kontinuitetu u našu infrastrukturu, naše cijevi su poprilično dobre. Nije uredu da građani Svete Nedelje saniraju nečije tuđe dugove. Tako da zajedno sa kolegama iz navedenih gradova i općina spremni smo ući u novo uslužno područje - deseto najveće u Republici Hrvatskoj. I ne postoji nikakva zakonska prepreka da nam vlada to i omogući, poručio je Gabrijel Deak, zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!