Lijek protiv suhog kašlja povlači se s tržišta

07.12.2022.

19:46

Autor: Ruža Ištuk/T.V./Dnevnik/HRT

Folkodin, lijek protiv suhog kašlja, povlači se s tržišta

Folkodin, lijek protiv suhog kašlja, povlači se s tržišta

Foto: HTV / HRT

Poznati lijek za suhi kašalj Pholcodin, koji upotrebljavaju i djeca i odrasli, a koji je na hrvatskom tržištu već više od 50 godina, mogao bi se potpuno povući s tržišta. Naime, Europska agencija za lijekove dala je preporuku za njegovo povlačenje jer su stručnjaci zaključili da bi njegovo korištenje, u kombinaciji s općom anestezijom, moglo izazvati snažnu alergijsku reakciju, potencijalno opasnu za život.


- Danas nismo izdali niti jednu dozu Pholcodin kapsula. Pholcodin kapusle se propisuju uglavnom kod nekih problema sa suhim kašljem, kaže mag. pharm. Valerija Pandža, ljekarnica.

Na potražnju zasigurno utječe preporuka europske agencije da se lijekovi koji sadržavaju folkodin povuku iz prometa.

- Europska agencija je ocijenila sve dostupne podatke i zaključila da postoji rizik ukoliko se Pholcodin koristi unazad godinu dana od operacije koja zahtijeva anesteziju s primjenom lijekova koji opuštaju mišiće tzv. neuromišićnih blokatora, može povećati rizik od nastanka teške alergijske reakcije. To se događa izrazito rijetko, 1 na 10 000 slučajeva, objašnjava univ. mag. pharm. Željana Margan Koletić, voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju HALMED.

Suhi kašalj jedan je od simptoma COVID-a, a ovo je doba godine kada liječnici i zbog prehlada često propisuju Pholcodin.

- Pholcodin je jedan od najpropisivanijih, on je centralni inhibitor, znači inhibira kašalj u mozgu na način da blokira taj refleks i pacijent ima olakšanje. Neće Pholcodin izliječiti kašalj. Sigurno da će se anesteziolozi više pobrinuti da saznaju da li ga je pacijent uzimao ili nije, smatra dr. med. Branislava Čilić, liječnica obiteljske medicine.

Upute su dobili i liječnici i ljekarnici.

- HALMED je napisao preporuku svima nama da kažemo da pacijenti prekinu s uzimanjem tog lijeka iako za neke pacijente gdje je veća korist od rizika se lijek i dalje može koristiti. Važno je reći da je to za kategoriju pacijenata čije je liječenje povezano s općom anestezijom, ističe Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Da bi lijekovi na tržištu bili sigurni, važno je da zdravstveni radnici i pacijenti prijavljuju nuspojave.

- Na lijekove koji sadržavaju folkodin za sada imamo zaprimljenu 61 prijavu nuspojave, od toga baš za ovaj spomenuti rizik imamo jednu prijavu, otkriva Margan Koletić.

Pacijenti će dobivati slične lijekove, a završna odluka EMA-e o sudbini Pholcodina očekuje se potkraj ove ili početkom iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!