12:53 / 09.04.2021.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Fond za obnovu zaprimio devet odluka o obnovi

Damir Vanđelić

Damir Vanđelić

Foto: HRT / HRT

Fond za obnovu zaprimio je do danas ukupno devet privremenih odluka o obnovi u potresu oštećenih zgrada u Zagrebu. Slijedi provjera jesu li zgrade za obnovu ili rušenje, a do samih radova mogu proći još dva i pol mjeseca. Predstavljajući kvartalno izvješće o radu, ravnatelj Fonda Damir Vanđelić je izvijestio da su ukupni troškovi Fonda u prva tri mjeseca ove godine iznosili 18,19 milijuna kuna od čega je 17,29 milijuna ili 95 posto isplaćeno za naknade šteta uzrokovanih potresom. Pet posto su ostali troškovi koji su vezani uz rad Fonda. Fizičkim osobama isplaćeno je četiri, a pravnima 96 posto od ukupnog iznosa naknade štete i to su upravitelji zgrada.

- S danom 31. ožujka broj zaprimljenih zahtjeva u Ministarstvu je bio 7.714, od toga Fond je do istog dana od resornog ministarstva zaprimio tri privremene odluke o obnovi potresom oštećenih zgrada koje zahtijevaju tehničko-financijsku kontrolu i ti su natječaji u tijeku, a ovih dana dobili smo dodatnih šest privremenih odluka, dakle ukupno devet - izvijestio je čelnik Fonda.

Fond je podnio i prvu prijavu za kriminal u obnovi zbog zloporabe tijekom radova na hitnim intervencijama.

- Riječ je o prijavi mogućeg kaznenog djela i nismo mi prijavili nikakvog upravitelja, nego je riječ o tome da građani nama prijavljuju nepravilnosti i te prijave nepravilnosti mi prosljeđujemo DORH-u - izjavio jravnatelj Fonda za obnovu. Dodaje da po njihovim spoznajama iz Fonda nije bilo isplata za te zgrade pa nisu oni zaustavili sve isplate kod sebe.

- Ja vjerujem da isplata uopće nije bilo, riječ je o mogućim prijevarama - poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!