08:30 / 03.06.2020.

Autor: I.D./HINA

Fond za zaštitu okoliša: Građanima i gospodarstvu više od 600 milijuna kuna

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Novi nacionalni javni pozivi uglavnom se odnose na programe energetske učinkovitosti, ali jedan je od prioriteta Fonda i sanacija štete od potresa.
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do kraja godine će putem javnih poziva i natječaja građanima i gospodarstvu dodijeliti više od 600 milijuna kuna nepovratnih sredstava za projekte energetske učinkovitosti u zgradarstvu i transportu, izvijestili su iz Fonda.

- Nakon što su uslijed posebnih mjera zbog pandemije koronavirusa naši programi bili na čekanju, Fond tijekom lipnja i službeno nastavlja sa svim planiranim aktivnostima, rekao je direktor Fonda Siniša Kukić.

Najavio je da se novi nacionalni javni pozivi uglavnom odnose na programe energetske učinkovitosti, ali Fond je dio planiranih aktivnosti prilagodio i trenutačnoj situaciji pa je tako jedan od prioriteta sanacija štete od potresa.

Konkretno, građanima Zagreba te Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije će se s do 8000 kuna sufinancirati kupnja kondenzacijskih bojlera u kućama i stanovima uništenima u potresu. Za sufinanciranje će biti dostupna prijava preko internetskih stranica Fonda, a javni poziv planira se objaviti sredinom sljedećeg tjedna.

Od rujna zaprimanje ponuda za sufinanciranje energetske obnove kuća

Očekuje se i nastavak sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća, nakon što je Vlada RH donijela izmjene i dopune tog programa. Javni pozivi sa svim uvjetima sufinanciranja bit će objavljeni krajem lipnja, a građani će za prikupljanje i izradu potrebne dokumentacije imati vremena tijekom ljeta, jer će službeno zaprimanje ponuda putem internetske aplikacije početi početkom rujna.

Postotak sufinanciranja će za sve građane biti 60 posto dok će ranjivim skupinama građana Fond obnovu u potpunosti financirati. Pritom će listu prioritetnih kuća za pojedina područja izraditi i predložiti lokalni Centri za socijalnu skrb.

Posebni javni pozivi bit će objavljeni za korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima i javnim ustanovama, ali i za obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Subvencije i za kupnju električnih automobila

Koncem lipnja i u prvoj polovici srpnja Fond nastavlja i sa sufinanciranjem kupnje električnih vozila. Osigurano je po 22 milijuna kuna za građane i isto toliko za pravne osobe dok će dodatnih 10 milijuna kuna biti uloženo u sufinanciranje punionica za električna vozila. Procedura prijave bit će vrlo slična kao u prethodnih godina, a subvencije za kupnju električnih automobila iznosit će do 70.000 kuna.

Kako bi se poticao daljnji razvoj održive mobilnosti, Fond u rujnu planira objaviti i javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila na alternativna goriva za gradski prijevoz vrijedan 100 milijuna kuna te onaj za promicanje projekata integriranog i inteligentnog prometa i razvoja infrastrukture za alternativna goriva na lokalnoj i područnoj razini u vrijednosti od 30 milijuna kuna.

Fond također nastavlja s aktivnostima u sektoru zaštite okoliša pa će osim komunalne infrastrukture na otocima biti sufinanciran i prijevoz otpada na kopno.

Također, kao nacionalni nositelj projekta nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koji se sufinancira iz strukturnih fondova, Fond nastavlja i s nabavom te isporukom više od milijun spremnika za odvojeno sakupljanje otpada različitih veličina i zapremina hrvatskim gradovima i općinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!