Fond za zaštitu okoliša i Ličko- senjska županija o zelenoj tranziciji

06.03.2023.

22:33

Autor: M.M./Hina/HRT

Fond za zaštitu okoliša i Ličko- senjska županija o zelenoj tranziciji

Fond za zaštitu okoliša i Ličko- senjska županija o zelenoj tranziciji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Gospiću su u ponedjeljak predstavnici Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša na temu zelene tranzicije održali sastanak s predstavnicima izvršne vlasti Ličko- senjske županije, njenih gradova i općina te komunalnih tvrtki.

Direktor Fonda Luka Balen ocijenio je da je u Ličko- senjskoj županiji dosta napravljeno na podizanju energetske učinkovitosti javnih zgrada, te je najavio aktivnosti kako bi se u zgradama javne namjene fosilni energenti zamijenili energijom iz obnovljivih izvora energije.

Informirao je Balen okupljene o nadolazećim mjerama kroz koje će Fond financirati projekte zelene tranzicije, da bi općine i gradovi, te županija mogli pripremiti projekte i iskoristiti raspoloživa novčana sredstva.

Riječ je, rekao je Balen, i o podizanju postotka razdvajanja reciklabilnog otpada, odnosno o unapređenju gospodarenja otpadom, te je izrazio zadovoljstvo informiranošću i angažiranošću subjekata iz Ličko-senjske županije na sudjelovanju u povlačenju sredstava Fonda.

Na odvojenom sastanku župana i načelnika općina i gradova ranije se raspravljalo i o usklađivanju prostornih planova jedinica lokalne samouprave, kao i izmjenama i dopunama prostorno planske dokumentacije Ličko-senjske županije. Utvrđene su potrebe planskog planiranja "sukladno novim projektima i sa stvarnim potrebama u gospodarstvu, a sve na za okoliš održiv način".

Predstavljen je budući Program Lika koji će se odnositi na gospodarska ulaganja, ulaganja u komunalnu infrastrukturu i društvene djelatnosti na području Ličko-senjske županije.

Župan Petry je nakon sastanka rekao da je o svim temama postignut konsenzus svih 12 jedinica lokalne samouprave - četiri grada i osam općina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!