Zagrabački novi Program za mlade na udaru oporbe

24.05.2022.

19:52

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/IMS/HRT

 Lovro Marković, Danijela Dolenec, Mislav Herman

Lovro Marković, Danijela Dolenec, Mislav Herman

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Novi Program za mlade, koji predlaže zagrebačka vlast, naišao je na oštru kritiku oporbe i ideoloških protivnika. Najžešće je kritiziran dio programa u kojem se govori o aktivnijem sudjelovanju mladih u društvu i poboljšanjima na području zdravlja.

Radi ravnopravne zastupljenosti mladih svih rodova i seksualnih orijentacija u tijelima u kojima su mladi zastupljeni kao predstavnici - u Zagrebu će, na prijedlog vlasti, umjesto žena sjediti 'osobe koje menstruiraju'. 

- Ta formulacija, kada se kaže 'osobe koje menstruiraju' odnose se na djevojčice, na žene i transrodne osobe. U ovom slučaju to su transrodne osobe u populaciji mladih koje su izrazito ugrožena skupina. Marginalizirana i izložena raznim oblicima nasilja, kazala je zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec.

HDZ: Formulacija ideološka i uvredljiva za žene

Da je formulacija više nego nespretna, ideološki obojena i uvredljiva za sve žene, smatraju u oporbenom HDZ-u.

- Naravno da i transrodne osobe postoje među nama. One jesu ravnopravni članovi našega društva, ali ponovit ću - naše majke nazivati osobama koje menstruiraju ili ne menstruiraju smatramo ponižavajućim, kazao je potpredsjednik Skupštine Grada Zagreba Mislav Herman (HDZ).

Most: Nametanje rodne ideologije djeci

Kao liječnik i specijalist ginekologije, Herman tvrdi - "Na takvim se pojmovima ne može graditi ravnopravnost spolova". U Mostu kažu - program za mlade važan je dokument koji se donosi jednom u mandatu - ali u ovom prijedlogu riječ je o institucionalnom zlostavljanju i nametanju rodne ideologije djeci u Zagrebu.

- Moram se zgroziti nad činjenicom koju treba javnost saznati - a to je da se program za mlade, odnosi na mlade od 15. godine u načelu. Osim toga, u programu za mlade definira se i djelovanje vijeća učenika grada Zagreba u kojem sudjeluju djeca od 7 godine straosti do upisa u osnovnu školu, tvrdi zastupnik u Skupštini Grada Zagreba Lovro Marković (Most).

U tekstu o unapređenju zdravlja pod točkom 4. stoji da treba pridonijeti smanjenju menstrualnog siromaštva kod osoba koje u gradu Zagrebu menstruiraju.

"Pretpostavljamo da je takvim terminološkim rješenjem predlagatelj propisa vjerojatno želio staviti naglasak na inkluzivnost, izbjegavajući rizik od isključivanja bilo koje društvene skupine na koju se navedena mjera može odnositi (poput npr. interspolnih osoba)."

SDP: Bolja formulacija?

U SDP-u smatraju da se mogla predložiti neka bolja formulacija, ali ne misle da navedena vrijeđa žene. Pozdravljaju, kaže zastupnik u Skupštini Grada Zagreba Viktor Gotovac (SDP) - sva prava koja uključuju prava žena, ali i onih koji se ne uklapaju u odrednice između muškarca i žena.

Ravnopravnost spolova ima važno mjesto i u programu Europske unije - no zagrebački se oporbenjaci pitaju tko će provoditi ankete o seksualnoj orijentaciji mladih, koji će predstavljati mlade. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!