[FOTO] Grabar-Kitarović, Pahor i Van der Bellen u Etnolandu kod Drniša

04.09.2019.

07:48

Autor: M.Š./Hina

default error photo
Svrha je redovitih sastanka Slovenije, Austrije i Hrvatske jačanje odnosa i suradnje u užem regionalnom formatu.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor i savezni predsjednik Republike Austrije Alexander Van der Bellen održali su u Šibeniku redoviti godišnji sastanak.

Tema je sastanka budućnost Europske unije, posebno u svjetlu nedavnih europskih izbora, te druge europske i međunarodne teme.

- Slovenskoj vladi bilo bi mnogo lakše podržati hrvatski ulazak u šengenski prostor kada bi Zagreb prihvatio odluku arbitražnog suda o granici - rekao je slovenski predsjednik Pahor nakon susreta. Rekao je da nikakvom izjavom ne želi prejudicirati odluku slovenske vlade o hrvatskom pristupu šengenskom prostoru.

- Ali mislim da bi bilo vjerojatno lakše kada bi Hrvatska ispunjavala svoju obvezu iz arbitražne presude - naglasio je.

Nakon što Europska komisija utvrdi da je Hrvatska ispunila sve kriterije za šengenski prostor, njezin ulazak u taj prostor moraju pojedinačno prihvatiti sve članice Europske unije.

- Mislim da dijalozi poput ovog mogu pridonijeti rješenju tog pitanja. Znate da sam tom dijalogu ne samo vrlo sklon, nego je on i postojao prije deset godina - dodao je Pahor govoreći o suradnji koju je u to vrijeme, kao slovenski premijer, vodio s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Grabar-Kitarović je rekla kako Hrvatska ispunjava sve tehničke kriterije za schengenski prostor te kako su sve dosadašnje inspekcije pokazale da se to čini na vrijeme, u skladu sa svim propisanim elementima.

- Vjerujem u potporu svih država članica kad se bude donosila odluka o pristupanju schengenskom prostoru jer je to u interesu svih. To bi osnažilo hrvatsko čuvanje vanjske granice - rekla je predsjednica.

Troje predsjednika je na 6. susretu razgovaralo i o budućnosti Europske unije, hrvatskom predsjedanju u prvom dijelu iduće godine, budućnosti jugoistoka Europe, inicijativi Triju mora i klimatskim promjenama.

Iskazali su potporu što skorijem otvaranju pregovora o ulasku Albanije i Sjeverne Makedonije u euroatlantske integracije i davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

- Troje predsjednika smatra da je apsolutno nužno da se pregovori sa Skopljem i Tiranom otvore do listopada ove godine - otkrila je Grabar-Kitarović.

Predsjednici su nakon konferencije otišli u posjet Etnolandu Dalmati u Pakovu Selu gdje su obišli etnografsku zbirku i muzej.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!