09:04 / 05.05.2019.

Autor: HRT

[FOTO] Kiša i veliko zahlađenje, na Sljemenu pao snijeg

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ovoga vikenda, kako je bilo i najavljeno, velika promjena vremena zahvatila je veći dio Hrvatske.
U većini zemlje danas se vratila zima. U unutrašnjosti i na Jadranu dan su obilježili niske temperature, kiša i jak vjetar, a ponegdje i grmljavinsko nevrijeme i orkanska bura. U gorju, ponajprije na zagrebačkom Sljemenu, od jutra je bilo susnježice i snijega. Slično vrijeme očekuje se i ponedjeljak, a razvedravanje nam dolazi tek od utorka.

U 8 sati u nedjelju u Varaždinu je bilo svega 5 °C, Bjelovaru, Krapini, Križevcima 6 °C, a u Zagrebu 8 °C, navodi se u podacima DHMZ-a.

Očekuje se da će u ponedjeljak biti najhladnije u prvih 10 dana svibnja, no istovremeno se očekuje postupno smirivanje vremena.

Prometna situacija

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorena je Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su:

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina DC50 i DC27),

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar - DC3),

Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga,

državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački,

Paški most.

Zbog olujnog vjetra zabrana je prometa za:

I. skupinu (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle):

DC1 Borje-Klapavica;

I. i II. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom) na:

Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog,

autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika,

LC58107 Križišće-Kraljevica. Zbog snijega i zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na DC25 Gospić-Karlobag. 

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje. U Gorskom kotaru i Lici pada susnježica.

Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i naćin vožnje uvjetima na cestama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!