11:31 / 16.03.2018.

Autor: I.M./HRT

[FOTO] Klizište i kod Petrinje - gradonačelnik optužuje Hrvatske šume

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U mjestu Prnjavor Čuntićki u blizini Petrinje tijekom noći došlo je do napuknuća i pomicanja brda iznad kuća.
Nova prijetnja pojavila se i u Prnjavoru Čuntićkom, nedaleko od Petrinje. Mještani su alarmirali policiju jer su tijekom noći čuli tutnjavu i osjetili pomicanje brda iznad kuća. I ondje su se pojavile pukotine. A moguće klizište ugrožava desetak obiteljskih kuća. Štete još nema, no mještani se - zbog onog što se dogodilo u Hrvatskoj Kostajnici - boje najgoreg.

Ugroženo područje obišao je gradonačelnik Darinko Dumbović koji je ovaj slučaj usporedio s onim kostajničkim. Dodao je kako će kao petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik tražiti da se Vlada i Sabor uključe u rješavanje ovog problema. Kao uzrok klizanja tla naveo je nekontroliranu sječa šuma na prostoru Banovine. 

Odvukli su sa Zrinske, Hrastovačke i Trgovske gore milijune kubika drvne mase, osakatili su prirodu, ostavili iza sebe pustoš, zbog čega se sada pojavljuju odroni i klizišta. Postavlja se pitanje tko dopušta čistu sječu šuma, a na to bi pitanje trebale odgovoriti Hrvatske šume i Hrvatska vlada. Siguran sam da u toj mletačkoj sječi šuma ima i kriminala, istaknuo je Dumbović.

Ako se hitno nešto ne poduzme, kako je najavio, pozvat će na građanski neposluh i blokadu cesta svima koji ovdje drastično sijeku šume i odvoze drvnu masu te basnoslovno zarađuju, a mještanima ostavljaju samo probleme.
U Hrvatskoj Kostajnici nastavak sanacija i čišćenja ulica i kuća

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!