07:00 / 05.06.2021.

Autor: Nikolina Gerek/M.M./Regionalni dnevnik/HRT

Fotografije razrušenih domova s dubokom porukom

Jedna od najdojmljivijih fotografija

Jedna od najdojmljivijih fotografija

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pomoći unesrećenim stanovnicima Petrinje, Siska i Gline može se na razne načine. Fotoklub Rijeka pomaže putem izložbe fotografija autora koji žive na području Banovine. Tako svi koji razgledaju besplatnu izložbu u Galeriji Principij, mogu pomoći ponesu li i higijenske i prehrambene potrepštine za potrebite obitelji.

To nisu klasične fotografije reportera, nego dvadeset autora dokumentira proživljeni motiv - svoj razrušen dom.

- Nitko nije mogao prvi, drugi ili treći dan snimati. Bio je prevelik emocionalni šok. Aparat su u ruku uzeli tek peti, šesti, sedmi dan, rekao je Borislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka.

Sedamdeset i četiri fotografije odaju bol i šalju duboku poruku.

- Među tom dekonstrukcijom života i svijeta, imamo nekoliko fotografija koje su fascinantne, koje govore o nadi, obnovi života, budućnosti, neuništivosti čovjekove upornosti, dodaje Božić.

A jedna od najdojmljivijih fotografija jest ona sa psom usred ruševina, autora Marija Beganovića, novinara HRT-a koji često boravi na Banovini.

- Pas kao čuvar kuće, čuvar doma, a iza njega srušena kuća, kao da nam kaže, moj gazda, moj domaćin, ako ne u stvarnosti, on u svojoj mašti već sada gradi i za sebe i za mene novi dom, kaže Božić.

Fotoklub Rijeka iskoristio je fotografije za izradu razglednica, a prikupljene higijenske i prehrambene potrepštine donirat će potrebitim obiteljima.

Humanitarna akcija traje do 6. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!