Franak poziva Vladu da imenuje Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača

28.04.2023.

11:02

Autor: HRT/V.G./Hina

Udruga Franak

Udruga Franak

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Udruga Franak pozvala je u četvrtak Vladu da, u skladu sa svojim stavom po kojem su briga i zaštita potrošača njezin prioritet, konačno imenuje novo Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača kako bi pružila podršku svim oštećenim potrošačima.

Nakon što je Vlada RH na jučerašnjoj sjednici odbacila interpelaciju 21 oporbenog zastupnika, udruga je u priopćenju ustvrdila "da ne odgovara činjeničnoj ni pravnoj situaciji" tvrdnja po kojoj su se potrošači odrekli svojih potraživanja.

Udruga napominje da je o tome svoje stavove dao i Vrhovni sud kada je odlučio da potrošači imaju pravni interes utvrđivati obeštećenje po CHF kreditima i nakon provedene konverzije.

Smatraju da je hrvatska Vlada prešutjela da je Europska komisija dala suprotno očitovanje po kojem se potrošačima nakon konverzije mora omogućiti puno obeštećenje ako konverzijom nije postignuto.

Udruga tvrdi da je Vlada, odbacujući interpelaciju zastupnika "opet bez argumenata" pokušala oboriti njihove tvrdnje oko kaznene prijave koju su podnijeli protiv zastupnice Republike Hrvatske pred Sudom EU zbog davanja lažnog iskaza u postupku pred sudom.

Vlada je Hrvatskome saboru predložila da odbije interpelaciju 21 oporbenog zastupnika o njezinom radu vezanu uz zaštitu korisnika kredita sa valutnom klauzulom švicarski franak.

Vlada je u odgovoru navela da nije dala lažni iskaz, odnosno lažno očitovanje, u navedenom postupku, te je odbacila tvrdnju da je u postupku pred Sudom Europske unije, u predmetu C-567/20 dala potporu bankama i postupila suprotno interesima hrvatskih građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!