07:47 / 16.02.2019.

Autor: HRT

Franak pozvao Vrhovni sud da požuri s odlukom koju čeka 55 tisuća obitelji

-

-

Foto: - / -

Aktivisti Franka ponovno su upozorili na potrebu da Vrhovni sud žurno donese odluku o tome imaju li pravo na odštetu za preplaćene kamate dužnici koji su konvertirali svoje kredite u švicarskim francima, njih 55 tisuća.
Udruga Franak u Zagrebu, Rijeci i Splitu je održala konferencije za novinare s kojih je istovremeno, točno u podne, odaslala poruku Vrhovnome sudu Republike Hrvatske da hitno donese pozitivnu odluku vezanu za konvertirane CHF kredite kojom će 55.000 hrvatskih obitelji napokon dobiti pravnu sigurnost da od banaka traže i dobiju svoj oteti novac.

Već osam godina traje kolektivna sudska bitka, a Udruga Franak od početka ove godine provodi intenzivne aktivnosti usmjerene na Vrhovni sud kojima podsjeća da je, zbog zastare koja za preplaćene kamate nastupa 14. lipnja ove godine, vremena za odluku i podizanje privatnih tužbi sve manje. Pravo Europske unije jasno govori da banke osuđene za nepošteno ugovaranje moraju vratiti sve što su nepošteno stekle, a konverzijom CHF kredita hrvatskim građanima to nije učinjeno odnosno nije izvršena restitucija u skladu s pravom EU-a. Nakon što smo Vrhovni sud podsjetili iz Hrvatskog sabora već dvaput na vrijeme koje istječe, nakon što su članovi Udruge Franak iz svih krajeva Hrvatske na našu inicijativu na adresu Vrhovnoga suda poslali požurnice, isto smo dostojanstveno učinili i na današnjim konferencijama sa zagrebačkog parka Zrinjevac preko puta same zgrade Vrhovnoga suda u Zagrebu te ispred županijskih sudova u Rijeci i Splitu.

Okupljeni aktivisti i članovi Udruge Franak još jednom su uputili apel i požurnicu za toliko očekivanu i potrebnu odluku.

Prenosimo Apel Udruge Franak u cijelosti:

"Vrhovni sude!

Pripadam jednoj od 55.000 hrvatskih obitelji koje čekaju Tvoju odluku za pravnu sigurnost u pokretanju tužbi za obeštećenje.

Vrhovni sude, banke su nas izigrale i prevarile, i Ti to znaš! Znaš da su kamata i valuta nezakonite, i da konverzija nije prepreka našem traženju pravde!

Više od 10 godina zabrinuti smo za svoju, i za budućnost svoje djece. Najbolje godine života prošle su nam u odricanjima. Želimo pravdu i sigurnost koje kao građani Republike Hrvatske zaslužujemo. Želimo pravdu jer su nas banke lihvarile i na nezakonit način se bogatile preko naših muka i neprospavanih noći.  Želimo da o našoj sudbini odluče suci Vrhovnoga suda, a ne bankarski lobisti! Donesite toliko očekivanu pozitivnu presudu i omogućite nam da vratimo nezakonito naplaćene novce, jer to je zaslužilo 55.000 hrvatskih obitelji!
Sve što želimo od Vrhovnoga suda jest brza presuda utemeljena na pravu

Europske unije, presuda koja će potvrditi da konverzijom kredita u švicarskim francima nismo obeštećeni, i da imamo pravo na kompletnu restituciju nepošteno naplaćenih anuiteta u našim kreditima."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!