Francetić: Broj zaraženih pomnožiti 2 do 3 puta kako bi znali pravo stanje

08.11.2021.

10:03

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Studio 4 / HRT

Prema grubim procjenama brojku zaraženih treba pomnožiti s dva ili čak tri kako bismo znali pravo stanje, rekao je prof.dr.sc. Igor Francetić, farmakolog s Medicinskog fakulteta u Zagrebu gostujući u emisiji Studio 4 HTV-a.

- Cijepljenje je još uvijek jedini način da se zaštitimo od COVID-19 virusa, a to što se i cijepljeni razbole nije ništa neobično, govori i dodaje kako je ovaj virus respiratorni i on napada više organskih sistema od virusa gripe.

Smatra kako je potrebna i 3. doza cjepiva koju treba primiti 6 mjeseci nakon druge doze.

- Ni jedno cjepivo nije 100 posto djelotvorno, s vremenom se njegova efikasnost gubi, javljaju se novi sojevi. Ono što je bitno u mutaciji virusa je to da je faktor transmisije novog delta soja 5-6 puta veći od originalnog wuhanskog soja, a delta 1 soj ima 15 posto veći faktor prenosivosti u odnosu na "običan" delta soj, istaknuo je Francetić te dodao kako se radi na poboljšanju cjepiva.

Kako kaže, najgore je to što se činjenica da obolijevaju i cijepljeni koristi kao argument za necijepljenje.

- Da su se ljudi počeli ranije cijepiti, sigurno se moglo spriječiti mnogo teških oblika COVID-a, koji na žalost, ostavlja i posljedice, što recimo nije slučaj s gripom, rekao je.

Francetić naglašava kako se ne treba zaboraviti činjenica da, iako i cijepljeni obolijevaju, njihova šansa za dobivanje težeg oblika bolesti ili smrtnosti je nekoliko desetaka puta manja u odnosu na one koji se nisu cijepili.

- Možda smo previše razmaženi zbog razvoja medicinske tehnologije i tražimo stopostotnu djelotvornost, komentira.

- Sigurno je da će se ova pandemija prometnuti u endemsku bolest. Endemska bolest je bolest koja je ograničena geografski i vremenski, istaknuo je.

Objavljene su dvije studije, jedna od njih je napravljena u Hrvatskoj, koje govore o tome kako jedan lijek, anti-psihotik, sprečava u značajnoj mjeri pojavu težih oblika COVID-a i to je nešto što obećava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!