Francišković i njegova supruga osumnjičeni za javno poticanje na terorizam

01.02.2022.

14:05

Autor: Hina/HRT

Marko Francišković

Marko Francišković

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je da je proširilo istragu protiv jednog od vođe prosvjeda protiv COVID potvrda, ranije pritvorenog, Marka Franciskovića (52) kojeg tereti da je uz pomoć 29-godišnje supruge javno poticao na terorizam.

Ne navodeći identitete okrivljenika tužiteljstvo je izvijestilo da Franciškovića sumnjiči za dva kaznena djela javnog poticanja na terorizam, a njegovu suprugu za jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam.

Tužiteljstvo je je priopćilo kako sumnja da su Francišković i njegova supruga, od 16. prosinca 2021. do 22. prosinca 2021. u Zagrebu i Zadru, ''postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja''.

Pritom je Francišković, koji je u to vrijeme već bio u istražnom zatvoru, koristio svoje pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj svoje javne pozive građanima "na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura", a koje je ona potom uređene javno objavljivala na jednoj internetskoj platformi.

Tužiteljstvo je podsjetilo da je Francišković 1. prosinca 2021. u Šibeniku, "u cilju ozbiljnog narušavanja temeljenih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura RH", istupao na neprijavljenom skupu protiv epidemioloških mjera i "pozivao građane na napade i ustanak". Taj je Franciškovićev govor snimljen i javno objavljen na jednom internetskom servisu te uživo prenošen putem jedne društvene mreže i medijskog portala.

Supruzi zabranjen pristup internetu uz obvezno javljanje policiji

U odnosu na Franciškovićevu suprugu tužiteljstvo je donijelo mjeru opreza obveze redovitog javljanja policiji i zabranu pristupa internetu, dok se Marko Francišković i nadalje nalazi u istražnom zatvoru na temelju rješenja sutkinje istrage zagrebačkog Županijskog suda zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Sutkinja istrage odredila je početkom prosinca istražni zatvor Marku Franciškoviću osumnjičenom za javno poticanje na terorizam, dok je suokrivljenik Natko Kovačević pušten da se brani sa slobode, uz mjere opreza.

Tužiteljstvo sumnja da su Francišković i Kovačević "postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti".

Sumnjaju da su okrivljenici tijekom studenog 2021., kako bi realizirali "protupravno djelovanje", istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite uvedenima radi suzbijanja pandemije covida-19 te objavljivali snimke tih i drugih istupa.

Također, tužiteljstvo sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima te pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!