Koncesionar ima ugovor, a gdje će učenici Zrakoplovno-tehničke škole?

22.12.2021.

07:00

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Što će biti sa Zrakoplovno-tehničkom školom

Što će biti sa Zrakoplovno-tehničkom školom

Foto: HTV / HRT

Zrakoplovno-tehnička škola treba se, zbog dotrajalosti, iseliti s lokacije u zagrebačkoj Zračnoj luci. Iako već dulje od pet godina pokušavaju obnoviti objekt i izgraditi novi hangar namijenjen učenicima, ne uspijevaju. Naime, ne mogu se dogovoriti s francuskim koncesionarom koji je Zračnu luku dobio na korištenje na 30 godina.

Jedina škola u Hrvatskoj koja obuhvaća kompletno logističko i tehničko obrazovanje u području zrakoplovstva, logično, nalazi se u zračnoj luci - no te će prostore uskoro morati napustiti.

- Ova zgrada je znači montažni objekt koji je sam po sebi već derutan. Održavamo ga zadnjim naporima da bi uopće nastava na neki način funkcionirala, ističe ravnatelj Zrakoplovno tehničke škole Rudolf Perišin, Vedran Šarac.

- Jednostavno, kada na neki način ne znate tko je u potpunosti vlasnik čega, naravno da je onda i jako teško tražiti da se ulaže u to, dodaje.

U 12 razreda raspoređeno je 300-tinjak učenika, a njihova se škola nalazi na zemljištu koje je na 30 godina dobio francuski konzorcij sa svojim partnerima, kada je potpisan ugovor o izgradnji nove zgrade zagrebačke zračne luke. Od tada su u problemu.

- Mi smo pokušali riješti stvar na način da to bude tu. OK, prirodno je, tu je zračna luka, tu su i hangari, tu će u krajnjoj liniji ti učenici raditi, međutim kao što to obično bude, kada je više faktora uključeno u rješavanje problema onda je problem teško riješiti. Upravo iz tog razloga smo mi kao osnivač odlučili - riješit ćemo ga sami, ističe Vjeran Štublin iz Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije.

Ali tek uz pomoć države kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Gradit će se nova zrakoplovna škola kao i nova velikogorička gimnazija - obje su imperativ i u županijskom proračunu. Jer okupiti sve koncesionare, njihove partnere, državu, resorna ministarstva i druge dioničare - vrlo je teško.

- Činjenica jest da se škola nalazi na koncesijskom području i u tom smislu bilo kakva izmjena, prenamjene su kompleksna stvar, znači zahtijevaju izmjene u koncesijskom ugovoru, ističe glasnogovornica Međunarodne zračne luke Zagreb, Lidija Capković Martinek.

- Nama je škola važna između ostalog i zbog toga što je ona rasadnik naših budućih zaposlenika, dodaje.

- Kada bi se znači ta priča mogla u neko dogledno vrijeme ubrzati i riješiti ne bi imali ništa protiv da ostanemo tu, ali kažem, nije to uvjet. Naprotiv ako nam se omogući na nekom drugom mjestu nedaleko odavde da se naprave neki objekti mi smo spremni i na tako nešto, ističe ravnatelj škole Vedran Šarac.

Sada se čeka odluka o lokaciji novih škola. Njihovi su đaci traženi na tržištu rada, no za učenje im trebaju bolji uvjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!