Francusko-izraelska skupina stekla 38 milijuna eura kroz tzv. direktorsku prijevaru

17.02.2023.

11:41

Autor: Hina/HRT/V.G.

Razbijena je francusko-izraelska skupina prevaranata

Razbijena je francusko-izraelska skupina prevaranata

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zajedničkom istragom više europskih policija, među inima i hrvatske te uz potporu Europola, razbijena je francusko-izraelska skupina koja je stekla oko 38 milijuna eura vrijednu zaradu pranjem novca lažnih direktora tvrtki kroz više bankovnih računa u EU, Kini i Izraelu.

Ravnateljstvo policije u petak je objavilo kako su uhićena osmorica osumnjičenika iz kriminalna mreže sastavljene od francuskih i izraelskih državljana koja je umiješana u velike prijevare tzv. izvršnih direktora, koji su u samo pet dana 'izvukli' više od 38 milijuna eura.

Meta su im bile tvrtke u Francuskoj, pri čemu se jedan od osumnjičenih lažno predstavljao kao izvršni direktor francuske tvrtke specijalizirane za metalurgiju, tražeći od računovođe hitan i povjerljiv prijenos 300 tisuća eura u banku u Mađarskoj.

Prijevara je otkrivena nekoliko dana kasnije kada je računovođa, misleći da djeluje za direktora tvrtke, pokušao obaviti transfer od 500 tisuća eura, tvrtka je podnijela prijavu, a istražitelji su naknadno utvrdili da je poziv od navodnog izvršnog direktora došao iz Izraela.

Žrtva prijevare sa sličnim modusom operandi, ali u puno većem iznosu, bila je i pariška tvrtka za nekretnine, kojoj su se prevaranti lažno predstavljali kao odvjetnici koji rade za poznatu računovodstvenu tvrtku te glavnog financijskog direktora nagovorili da im u tek nekoliko dana u inozemstvo prebaci gotovo 38 milijuna eura.

Taj je novac potom brzo prebačen u razne europske zemlje, zatim u Kinu te konačno u Izrael.

Veza između ove dvije prijevare utvrđena je početkom prošle godine kada je pariška tvrtka podnijela prijavu, a razmjena informacija i međunarodna suradnjom, koju je omogućio Europol, doveli su do otkrivanja sudionika prijevare i uzetog novca.

Kriminalističko istraživanje u Hrvatskoj pridonijelo je otkrivanju pravog identiteta financijske mule koju je koristila kriminalna mreža, pri čemu je blokirano i zamrznuto više od 600.000 eura na nekoliko bankovnih računa.

Istraga u Portugalu dovela je do zapljene približno tri milijuna eura na više bankovnih računa, mađarske vlasti ispitale su su 16 osoba od kojih su dvije već ranije uhićene i trenutno su pod nadzorom. Na više bankovnih računa zaplijenili su više od milijun eura.

U operaciji koju je vodila Francuska sudjelovali su hrvatski Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, hrvatski Ured za sprječavanje pranja novca, francuska Nacionalna policija i Žandarmerija, te policije u Mađarskoj, Izraelu, Portugalu i Španjolskoj.

Operativne aktivnosti provedene su u pet akcijskih dana između siječnja prošle i ove godine u Francuskoj i Izraelu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!