21:33 / 07.10.2020.

Autor: A.P./Tema dana/IMS/HRT

Franjo Gregurić: Od samostalnosti do priznanja

-

-

Foto: - / -

Prošlo je 29 godina od raketiranja Banskih dvora. Gdje smo danas, govori premijer ratne Vlade Franjo Gregurić.
O mjesecima od povijesnog referenduma o neovisnosti RH ustavne odluke o samostalnosti te sjednice Sabora 8. listopada 1991. na kojoj su, nakon napada JNA na Banske dvore, prekinute sve državnopravne veze s bivšom SFRJ, u Temi dana govorio je premijer ratne Vlade Franjo Gregurić.

Godišnjica raketiranja Banskih dvora

- Bombardiranje Banskih dvora bila je zadnja točka na koju se moralo odgovoriti jer želja da se uništi državni vrh i veze, jer istog je dana raketiran i odašiljač na Sljemenu, značilo je onemogućavanje razvoja hrvatske samostalnosti. Stvarno je bila sreća da je predsjednik Tuđman sa svojim suradnicima ranije otišao iz dvorane koja je u napadu potpuno uništena. Nakon toga preostalo je što prije proglasiti samostalnost Hrvatske. Procjenjivali smo gdje bi to trebalo učiniti. Dobro sam poznavao Inu i bio je prijedlog da idemo u Ina - Naftaplin - koji je imao odličan prostor u podrumu, atomsko sklonište napravljeno nekoliko godina prije. Tamo je preko noći pripremljena sjednica Sabora radi donošenja ovih odluka, kazao je Franjo Gregurić.- Nije bilo jednostavno, znali smo da se priprema opći napad na Hrvatsku. Bilo bi užasno teško da je došlo do bombardiranja gradova. zato je intervencija M. Gorbačova bila izuzetno važna. On je de facto pismo koje je stiglo oko dva ujutro, a poslao ga je i predsjedniku i vojnom vrhu SFRJ, a rekao je kako zna da se namjeravaju takvi napadi i kako preporučuje da se ne uđeu tu aktivnost jer je ne samo štetna za mir u Europi i građane Hrvatske, već i za ruske državljane koji žive u Hrvatskoj. Ta je izjava, mislim, bila usuglašena sa SAD-om i s Europskom unijom, dodao je.

- Ujutro je na sjednici Sabora potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks pročitao oduku u 7 točaka u kojoj se potpuno prekidaju sve veze s bivšom SFRJ. Bilo je govora o tome treba li proglasiti ratno stanje, a to nismo mogli jer nismo bili međunarodno priznati, naglasio je Gregurić

Prošlo je 29 godina - gdje smo danas?

Iskreno, s jedne strane mislim da trebamo biti sretni jer smo dobili samostalnost, ušli smo u EU, postali smo država i međunarodni čimbenik. S druge strane, nisam zadovoljan brzinom napretka i ekonomskog oporavka. Mislim da je tu veliki zadatak aktualne vlade A. Plenkovića i političkih aktera - od Vlade i Sabora do drugih. Onda smo imali nacionalni konsenzus jer nismo imali drugog izlaza. Mi u Hrvatskoj izgleda uvijek moramo doći do granice kad ne možemo - onda smo jedinstveni i brzo rješavamo stvari, rekao je Gregurić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!