Odbor za obranu podržao prijedlog odluke o obuci ukrajinskih vojnika

29.11.2022.

Zadnja izmjena 19:30

Autor: HRT

Franko Vidović napustio vođenje sjednice Odbora za obranu

Franko Vidović napustio vođenje sjednice Odbora za obranu

Foto: HTV / HRT

Saborski Odbor za obranu podržao je vladin prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini - EUMAM, u kojoj bi sudjelovalo do 80 pripadnika Oružanih snaga RH i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga.


Za tu odluku bilo je osam članova Odbora, a protiv je bio zastupnik Suverenista Željko Sačić. Odluku je uz sedam zastupnika iz redova vladajućih, podržao i Socijaldemokrat Rajko Ostojić.

Predsjednik Odbora Franko Vidović (Socijaldemokrati) odmah na početku napustio je sjednicu te je vođenje sjednice prepustio HDZ-ovom potpredsjedniku Odbora Anti Deuru.

- Može se zaključiti da je ministar obrane uputio dopis kojim se traži prethodna suglasnost predsjednika Republike, međutim upitno je može li predsjednik Vlade takvu ovlast premijer na ministra obrane. Ovakvim postupkom Vlada krši Ustav RH budući da je prijedlog odluke koji je upućen u saborsku proceduru Vlada uputila bez da je kao ovlašteni predlagatelj prethodno zatražila suglasnost predsjednika Republike i odgovornost za kršenje Ustava, ako dođe do glasanja, prebacuje na Sabor i zastupnike, rekao je Vidović i naglasio da je samo Vlada ovlaštena tražiti suglasnost predsjednika Republike.

- U Ukrajini bjesni rat nesmanjenim intenzitetom. Potpuno mi je jasna patnja i bol ukrajinskog naroda i podržavam Ukrajinu u nastojanju da se obrani od ruske agresije. Jasno mi je da je Ukrajini svaka pomoć dobrodošla i u skladu s tim, Sabor je i dosad djelovao. Nije sporno da Hrvatska kao odgovorna članica EU-a i NATO-a treba pomagati Ukrajini, i to je činila i dosad. Hrvatska i zbog vlastitih interesa mora ostati vjerodostojan član međunarodne zajednice. Želim svim srcem podržati pomoć Ukrajini, ali ne mogu to raditi minorizirajući i zanemarujući Ustav i zakone moje domovine. Ovo je ozbiljna misija u kojoj netko može stradati, poručio je.

Vidović je apelirao na premijera Plenkovića i Vladu da postupe u skladu s Ustavom i zakonima te Poslovnikom Vlade i u regularnoj proceduri zatraže suglasnost predsjednika Republike.

Rekao je da će, ako u takvoj legitimnoj i legalnoj proceduri odgovor predsjednika Zorana Milanovića bude i negativan, pomoć Ukrajini podržati.

- Procedura mora biti kristalno čista i utemeljena na Ustavu i zakonima Republike Hrvatske. S obzirom na to da predsjednik RH nije zaprimio zahtjev za prethodnu suglasnost od Vlade RH kao jedinog ovlaštenog predlagatelja sukladno s Ustavom i da po mom mišljenju nisu stečeni uvjeti za raspravljanje i odlučivanje o prijedlogu ove odluke, izuzimam se od daljnjeg vođenja, raspravljanja i glasanja na ovoj sjednici. Određujem da dalje sjednicu vodi potpredsjednik gospodin Ante Deur, poručio je Vidović i napustio sjednicu.

Ministar obrane Mario Banožić odgovorio je kako je poštovana zakonska procedura jer ni Ustav RH niti Zakon o obrani ne propisuju ovlaštenje niti proceduru traženja prethodne suglasnosti predsjednika Republike na nacrt prijedloga Odluke.

Banožić je pokazao i kopije odluka koje su od 2012. godine rađene istom procedurom i tada je sve odluke prikupljao ministar obrane, kao čelnik nadležnog tijela koje predlaže odluku.

- Nikada takva odluka nije bila osporavana. Niti kada je današnji predsjednik bio premijer, a isto tako u 2020. i 2021. godini kada je predsjednik Republike i kada sam ja predlagao kao čelnik tijela. Apsolutno nikada ova procedura nije dovođena u pitanje i jasno se vidjelo da je bilo o zakonitoj proceduri kao što je to bilo i kod ove odluke, poručio je Banožić.

Vidovićeva odluka izazvala je i kritike više HDZ-ovih članova Odbora. Ocjenjujući Vidovićev potez izgovorom koji "ne drži vodu", Josip Đakić je pitao zar moraju trpjeti da se takvim "kukavičkim činom" odlaska s Odbora ponovi 90-ta godina kada su se dogodile krucijalne odluke o samostalnosti i neovisnosti i kada se spremao rat.

HDZ-ov Ante Bačić upozorio je kako je to već treća sjednica Odbora s koje Vidović "bježi" te je predložio da se za nekoliko dana sazove posebna sjednica na tu temu te od Vidovića zatraži da on da ostavku ili da ga oni razriješe.    

Ostojić: Na kraj pameti mi nije da će me netko proglasiti žetončićem

Napominjući kako ta odluka nije pitanje samo Ustava već i pitanje etike, morala, altruizma i svega što nas čini ljudima, Rajko Ostojić rekao je da se tu radi o Ruskoj agresiji na Ukrajinu a naša zemlja može pomoći svojim iskustvom ratne kirurgije, razminiravanja i slično.

- Ja sam za to, za odluku vlade. Na kraj pameti mi nije da će me netko zbog toga proglasiti žetončićem. To je naprosto pitanje izvan politike u užem smislu riječi, poručio je.

SDP-ov Arsen Bauk poručio je da neće glasovati, a prije nego što je napustio sjednicu rekao je da su sa zastupnicima Kluba zeleno-lijevog bloka spremni podržati sudjelovanje u misiji EUMAM ako se obuka ukrajinskih vojnika svede na aktivnosti vezane uz razminiranje, osiguranja i zaštita osoba i vlasništva na oslobođenim područjima u suradnji s policijom, obuci vezanoj uz humanitarno pravo, ljudska prava i zaštitu civila i sl.

Predstavljajući prijedlog odluke Banožić je pojasnio da će se EUMAM provoditi na teritoriju država članica EU u 2022., 2023. i 2024. godini. U njoj sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH, uz mogućnost rotacije. Također, do sto pripadnika Oružanih snaga Ukrajine moći će ući u našu zemlju, uz mogućnost rotacije.

- Sudjelovanjem u ovoj misiji Republika Hrvatska će nastaviti aktivan angažman i doprinos sigurnosnom poretku Europske unije, istaknuo je.

- Ja ne vidim i dalje nikakvu političku logiku onih koji su protiv. Mi smo do sada dali izdašnu vojnu pomoć Ukrajini. Ne vidim da su oni bili protiv toga. Ovo je sve prema ustaljenoj proceduri. Imaju prijedlog, znaju o čemu se radi, rasprava će biti sutra, od nadležnog ministra će dobiti sve potrebne informacije i onda će odlučiti što žele. Za nas je to win-win kako god se okrenemo, za oporbu ovisi o tome što će napraviti, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!