12:30 / 01.02.2019.

Autor: HRT

Franković: Dubrovnik ove godine obilježava tri velike obljetnice

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da je za kvalitetan razvoj Županije važno Sveučilište u Dubrovniku, a istaknuo je i da je nužna bolja prometna povezanost.
Dubrovački gradonačelnik Mate Franković kazao je na sjednici Vlade, koja je održana u Dubrovniku, da se ove godine ondje obilježavaju tri velike obljetnice: deset godina od uvrštavanja Feste svetog Vlaha na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne baštine, 40 godina od uvrštavanja Dubrovnika na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a najveća je 600. obljetnica postavljanja simbola državnosti nekadašnje Dubrovačke Republike Orlandova stupa na Trg sv. Vlaha.

Istaknuo je da su pred Dubrovnikom novi izazovi. >

- Mnogi će reći, lako je biti dubrovački gradonačelnik, pa Dubrovnik je najbogatiji grad. No, osim što na svojim leđima nosimo naslijeđe Dubrovačke Republike, a letvica očekivanja visoko je podignuta - problema je mnogo, izjavio je. Dodao je kako je vizija suvremenog Dubrovnika slika grada koji je neupitno turističko, kulturno-povijesno, sveučilišno, gospodarsko i administrativno središte juga Hrvatske te da se stoga Dubrovnik mora i komunalno i prometno razvijati. Projekti koje će Vlada prihvatiti kao prioritetne u suglasju su s takvom vizijom Dubrovnika te od Vlade želi samo iskren i partnerski odnos i uvjeren je da će on takav i biti.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić odao je priznanje Vladi za konačno rješenje dvaju prioriteta županije. Kazao je kako se nadaju da će uz izgradnju Pelješkog mosta te rješenje regionalnog statusa Županije, Vlada riješiti i daljnje cestovno povezivanje Dubrovnika. Rekao je kako je za kvalitetan razvoj Županije važno Sveučilište u Dubrovniku, a istaknuo je kako je nužna i bolja prometna povezanost. Izjavio je i da bi izgradnja višenamjenskog kongresnog centra dala novu kvalitetu u turističkom brendiranju Dubrovnika i Hrvatske, a projekt natapanja i obrane od zaslanjenja u dolini Neretve potaknuo razvoj poljoprivrede.

- Od velike je važnosti za Županiju i unapređenje zdravstvene zaštite, pri čemu je nužna financijska konsolidacija Opće bolnice Dubrovnik, izgradnja dnevne bolnice Metković te uvođenje helikopterske službe.

Dobroslavić  je rekao da je turizam važan za razvoj Županije, ali da je ona zbog turizma i ranjiva.

- Bez turizma ovo bi područje bilo u jednakim problemima kao i drugi nerazvijeni dijelovi Hrvatske, rekao je, te dodao da je proračun Dubrovačko-neretvanske županije, unatoč razvijenosti, identičan proračunu manje razvijenih županija.
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!