Franković: Loš kanalizacijski sustav doprinosi onečišćenju mora

09.07.2019.

16:33

Autor: A.M./Hina

default error photo
Mato Franković je podsjetio kako 70 posto grada nema izgrađen kanalizacijski sustav te često izlijevanje septičkih jama.
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako je, uz tzv. cvjetanje mora, jedan od uzroka čestih ovoljetnih onečišćenja mora na dubrovačkim plažama loše stanje gradskog kanalizacijskog sustava.

Mato Franković
je podsjetio kako 70 posto grada nema izgrađen kanalizacijski sustav, a da je na više lokacija zabilježeno izlijevanje septičkih jama.

- Svi znamo da je to problem koji nije od jučer. Zato smo krenuli u realizaciju projekta 'Aglomeracije Dubrovnik' i nadam se da ćemo uskoro potpisati ugovor vrijedan 680 milijuna kuna. Taj bi projekt trebao riješiti ovaj kronični problem, objasnio je Franković.

Naglasio je kako je, uz postupak izgradnje kanalizacijskog sustava, Grad Dubrovnik ishodovao novu lokacijsku dozvolu za pročistač fekalnih voda.

- Postojeći uređaj je u jako lošem stanju. Djelatnici Vodovoda ga krajnjim naporima održavaju, kako bi uredno radio. Realno je reći da bi u slučaju spajanja nove kanalizacijske mreže, taj fekalni pročistač kolabirao. Nadam se da ćemo kroz dva mjeseca raspisati natječaj za izgradnju novog pročistača na istoj lokaciji, rekao je Franković.

Napomenuo je kako će Grad Dubrovnik, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, izdvojiti dodatna sredstva kako bi se more tijekom mjeseca češće uzorkovalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!