Fra Šime i Jasmina Bilonić priznali nedjelo, osuđeni su uvjetno

05.05.2022.

10:57

Autor: Hina/A.P.C.

Fra Šime i bankarica uvjetno osuđeni na godinu dana zatvora

Fra Šime i bankarica uvjetno osuđeni na godinu dana zatvora

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Uvjetnim zatvorskim kaznama od godine dana, uz rok kušnje od četiri godine, na Županijskom sudu u Splitu kažnjeni su fratar Šime Nimac zbog zlouporaba položaja i ovlasti tijekom prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a bankarica Jasmina Bilonić zbog poticanja na to nedjelo.

Nepravomoćnu presudu objavio je sudac Dinko Mešin, Fra Šime i Jasmina Bilonić mirno su saslušali presudu i sudnicu napustiti bez komentara.


Postane li današnja presuda pravomoćna, fratar i bankarica moraju Splitsko-makarskoj nadbiskupiji vratiti 9,8 milijuna kuna, koliko je fra Šime prebacio na svoj račun nakon prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, i to na nagovor Jasmine Bilonić.


Na zadnjem ročištu, u srijedu, prije presude optuženi su priznali krivnju i pokajali se, nakon što su deset godina krivnju poricali.


- Zadnjih deset godina moj život je išao u smjeru u kojem nisam planirao, a moglo je to biti puno drugačije, tako da sam iz svega izvukao povuku. Meni je jako žao što je došlo do ovoga, iskreno se kajem i u budućnosti mogu obećati kako neću ništa od ovog ponoviti, rekao je fra Šime Nimac.


- Svojim sam postupanjem dovela svoje kolege i nadređene u nezgodnu situaciju. Neću ništa slično više ponoviti jer mi je ovo bila jedna vrsta škole, kazala je Bilonić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!